Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οι προσκλήσεις προς τους εγχώριους και ξένους επενδυτές εδώ και χρόνια πέφτουν στο κενό.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι αποτρεπτική ήταν η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως μια ακόμη πιο σημαντική παράμετρος που δεν αφήνει τους επίδοξους επενδυτές να διαβούν τα επιχειρηματικά σύνορα: η φυλακή.

Όπως έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο σήμερα, λένε οι παράγοντες της αγοράς, μια επένδυση στην Ελλάδα σου εξασφαλίζει... vip θέση σε κελί του Κορυδαλού.

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, «εκτός της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα, οι επενδύσεις προϋποθέτουν και αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, ειδικά σε περιπτώσεις που το δημόσιο- που είναι ο μεγαλύτερος “μπαταχτζής”-έχει χρέη προς τον ιδιώτη για τα οποία, όμως, ο τελευταίος καταλήγει στη φυλακή».

Και προσθέτει πως «οι ξένοι δεν κινδυνεύουν, έχουν διαβατήριο και μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο να φύγουν, οι Έλληνες επιχειρηματίες, όμως, δεν είναι αποδημητικά χελιδόνια και κινδυνεύουν με προσωποκράτηση κάθε μέρα».

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που φόρεσαν χειροπέδες για οφειλές ΦΠΑ -που είναι ποινικό αδίκημα.

Στις περισσότερες από αυτές, επρόκειτο για φόρο που δεν έχουν εισπράξει καθώς είχαν-τις καλές εποχές-συμβάσεις έργων με το Κράτος και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα.

Ο συμψηφισμός στις εφορίες απαγορεύτηκε με εγκυκλίους που κατά καιρούς έχουν αποσταλεί στις ΔΟΥ, ο τρόπος καταβολής ΦΠΑ άλλαξε τα χρόνια της κρίσης-πρέπει ο επαγγελματίας να τον πληρώσει ακόμη και αν δεν τον έχει εισπράξει- και υπό αυτές τις συνθήκες η αναζήτηση επενδυτών μοιάζει με... άγρα αυτόχειρων της αγοράς.

«Πρέπει να αποποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Εγώ δεν περιμένω πολλά από τις επενδύσεις από το εξωτερικό, όσο από τον εγχώριο επιχειρηματία, ο οποίος όμως, εκτός του ότι υπερφορολογείται κινδυνεύει και με στέρηση της ελευθερίας του επειδή τα πράγματα δεν του πήγαν καλά. Δεν έγινε ο Έλληνας επιχειρηματίας επαγγελματίας κλέφτης μετά το 2009», καταλήγει.