Οι δυνατότητες χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην Κροατία συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινοτικών Κονδυλίων, Μπράνκο Γκρτσιτς και ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς με τον α' αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Φίλιπ Μπένετ.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της κροατικής κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος και δυνατοτήτων συνεργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, ο κ. Γκρτσιτς διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν έργα στους τομείς της διαχείρισης και παροχής νερού, των υποδομών μεταφορών, της περιβαλλοντικής προστασίας, της κατασκευής χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, των ενεργειακών έργων, καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων σε θάλασσα, ποταμούς και αεροδρόμια.

Από την πλευρά του, ο κ. Λίνιτς υπογράμμισε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των κροατικών επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να καταστούν ανταγωνιστικές στην αγορά.

Ο κ. Μπένετ δήλωσε ότι η EBRD ενδιαφέρεται για τα έργα στον δημόσιο τομέα που προωθεί η κροατική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είναι εξίσου πρόθυμη να στηρίξει και τον ιδιωτικό τομέα.