Οι προοπτικές για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες βελτιώνονται, σύμφωνα με τον βασικό μηνιαίο δείκτη που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο δείκτης, που καλύπτει τις 33 χώρες - μέλη του, έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη εδραιώνεται. Ο δείκτης αυξήθηκε στις 100,9 μονάδες έναντι 100,8 μονάδων τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101,1 μονάδες από 100,9 μονάδες τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «θετική αλλαγή δυναμικής».

Ο δείκτης για την αμερικανική οικονομία αυξήθηκε στις 101 μονάδες από 100,9 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Για την Ιαπωνία, ο δείκτης αυξήθηκε στις 101,4 μονάδες από 101,3 μονάδες τον Νοέμβριο, φθάνοντας επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας τονώνει την οικονομία με χωρίς προηγούμενο νομισματική στήριξη.

Ο δείκτης για τη Βρετανία παρέμεινε σταθερός στις 101,3 μονάδες.

Η τάση ήταν λιγότερο αισιόδοξη στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ, με τον δείκτη της Κίνας να μένει σταθερός στις 99,3 μονάδες, όπως επίσης και της Ρωσίας στις 99,7 μονάδες.

TAGS