Κάποιες τράπεζες πρέπει να μην περάσουν τους ελέγχους οικονομικής ευρωστίας που θα γίνουν φέτος στην ευρωζώνη για να κριθεί η διαδικασία αυτή αξιόπιστη, δήλωσε η επικεφαλής της νέας εποπτικής Αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης κυρία Ντανιέλ Νουί στην εφημερίδα Financial Times.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν αποτυχίες τραπεζών, ώστε να είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι, σχόλιο που υπογράμμισε η κυρία Νουί στη συνέντευξή της. «Φαίνεται ότι είναι ακριβώς αυτό που αναμένουν οι αγορές από μία τέτοια άσκηση. Επομένως, ναι, πιθανόν αυτή είναι η περίπτωση. Δεν γνωρίζω πόσες τράπεζες πρέπει να αποτύχουν. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θέλουμε να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας. . . Η αποτυχία μιας τράπεζας μπορεί να συμβεί», δήλωσε η κυρία Νουί στην εφημερίδα. Η συγχώνευση «κακών τραπεζών με καλές τράπεζες» δεν αποτελεί λύση, πρόσθεσε η κυρία Νουί, δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό πως κάποιες τράπεζες δεν έχουν μέλλον.

Ο νέος Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) θα παρακολουθεί από τον Νοέμβριο τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Προηγουμένως, ο ΕΕΜ θα διεξάγει τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής. Ο έλεγχος αυτός θα διεξαχθεί παράλληλα με τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) του τραπεζικού τομέα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Οι προηγούμενες ασκήσεις αντοχής που έκανε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2009, το 2010 και το 2011 επικρίθηκαν ευρύτατα ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρές. Μεταξύ άλλων, έδωσαν πιστοποιητικό ευρωστίας στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας — ο οποίος όμως στη συνέχεια χρειάσθηκε «διάσωση».