Με μία άκρως οριακή πλειοψηφία και ποσοστό της τάξης του 50,3% οι Ελβετοί είπαν χθες «ναι» στον περιορισμό της εισροής μεταναστών στη χώρα τους. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δικαίωσε τους εμπνευστές του από το δεξιό λαϊκιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα και προβλέπει την ουσιαστική άρση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων, που προέβλεπε διμερής συμφωνία της Ελβετίας με την Ε.Ε.

Ως εκ τούτου, περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα σε ελβετικό έδαφος. Η εφαρμογή του μέτρου ελέγχου της εισροής μεταναστών προβλέπει τον καθορισμό ανώτατου αριθμού μεταναστών ετησίως, καθώς και την εισαγωγή ποσόστωσης για την εγκατάσταση και εργασία των αλλοδαπών στην Ελβετία.

Το νέο μέτρο αφορά, βεβαίως, και τους περίπου 300.000 Γερμανούς που ζουν και εργάζονται στη γειτονική τους χώρα. Την ίδια ώρα, η παρουσία των αλλοδαπών εργαζομένων φαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ελβετική αγορά εργασίας, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ελβετικός Σύνδεσμος Εργοδοτών, που δεν χάρηκε με την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Αυξημένες δαπάνες για τις επιχειρήσεις

O επιχειρηματίας και μέλος του συνδέσμου Φίλιπ Μίσιμαν αναγνωρίζει ότι το ποσοστό μεταναστών, που ανέρχεται σε 23%, είναι σχετικά υψηλό, υπογραμμίζει ωστόσο, όπως δήλωσε στην DW: «Η Ελβετία είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να βρει τους εργαζόμενους που χρειάζεται αποκλειστικά εντός των συνόρων. Πάρτε, για παράδειγμα, τον κλάδο της γαστρονομίας και των ξενοδοχείων ή το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στην περίθαλψη. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς τους ξένους εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των κατασκευών».

Ο ελβετός επιχειρηματίας χαρακτηρίζει «καταστροφική» την απόφαση των συμπατριωτών του, επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει. αύξηση των επιχειρησιακών δαπανών προς αναζήτηση κατάλληλων εργαζομένων στο εξωτερικό.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Λούκας Ράιμαν, σημαντικό στέλεχος του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος και πρωτεργάτη του δημοψηφίσματος. Όπως δήλωσε στην DW: «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Οι μισθοί συρρικνώνονται όταν έρχονται φθηνοί εργαζόμενοι από το εξωτερικό. Οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται ραγδαία, καθώς δεν χτίζονται αρκετά σπίτια. Επίσης, αυξάνεται η κίνηση με 80.000 ανθρώπους επιπλέον στους δρόμους ετησίως, αυξάνεται η εγκληματικότητα. Πρόκειται για ολόκληρη παλέτα προβλημάτων».

Τα βλέμματα στην Ε.Ε.

Κι ενώ οι συνέπειες που θα επιφέρει το νέο μέτρο παραμένουν αδιευκρίνιστες, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ε.Ε., η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ελβετικής τηλεόραση SRF Ουρς Λόιτχαρντ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντίδραση της Ε.Ε. σε υλικό επίπεδο. Υπάρχει μία δεσμευτική ρήτρα, η οποία θα επέτρεπε στην Ε.Ε. να ακυρώσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες. Σε τέτοια περίπτωση η Ελβετία θα είχε να αντιμετωπίσει μία τεράστια πρόκληση, αν αναγκαζόταν να επαναδιαπραγματευθεί όλες τις οικονομικές συμφωνίες».