current views are: 1

10 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση21:12

Σταϊκούρας: Θα εκπλήξει το πρωτογενές πλεόνασμα

Κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, ενώ τοποθέτησε την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος.

Δημοσίευση 21:12’
αρθρο-newpost

Κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, ενώ τοποθέτησε την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος.

Κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, ενώ τοποθέτησε την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σπεύδει και αξιοποιεί τα συμπεράσματα κάθε έκθεσης του Γραφείου, ενώ υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες Εκθέσεις αμφισβητούσαν το πρωτογενές πλεόνασμα γεγονός που όπως σημείωσε διαψεύστηκε.

Ανέφερε και άλλες «διαψεύσεις» των εκτιμήσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού όπως το ότι «είχε συγχύσει το “δημοσιονομικό” με το “χρηματοδοτικό” κενό, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ υψηλότερο, 4 φορές μεγαλύτερο ακόμη και από τις τότε εκτιμήσεις της τρόικας».

Υποστήριζε ότι «η τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», «κάτι που τελικά, ποτέ δεν έγινε».

Παράλληλα όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, το γραφείο τόνιζε «ότι “οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται”, όμως πρόκειται για “κάτι που επίσης δεν έγινε”, καθώς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δις ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Επίσης οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στις εκθέσεις του «υποστήριζε ότι “το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών”» και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ να απαντά «ότι μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013. Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2013, ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δις ευρώ, έναντι 9,2 δις ευρώ στο τέλος του 2012».

Διαφωνία για το ζήτημα της βιωσιμότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος με τον κ. Σταϊκούρα να το χαρακτηρίζει «σημαντικό, υψηλό, βιώσιμο». Επεσήμανε ότι υπάρχει πλεόνασμα σύμφωνα και με τους υπολογισμούς της τρόικας, και της κυβέρνησης, και της Eurostat.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είναι γεγονός πως οι Εκθέσεις του Γραφείου προχωρούν και σε πολλές ορθές εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτικά ανέφερε κάποιες από αυτές:

-Η φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει.

-Το πρόγραμμα προσαρμογής οδήγησε σε πολύ βαθύτερη ύφεση απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

-Η γενικευμένη πολιτική λιτότητας, όπως εφαρμόστηκε από το 2010, προκαλεί ζητήματα αποδοχής από την κοινωνία, αναθερμαίνει το λαϊκισμό και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

-Η εκτόξευση της ανεργίας και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν την πιο σκοτεινή πλευρά της προσαρμογής.

-Η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει συμβάλλει στη μείωση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και έχει εδραιώσει τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη.

-Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν εγγυάται από μόνη της τη διατηρησιμότητα των μακροοικονομικών ισορροπιών.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας, επικαλούμενος τις Εκθέσεις του Γραφείου δήλωσε ότι «εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης και θα ακολουθήσει, ήδη από το 2014, η πολυπόθητη επιστροφή στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, τη χρονιά που πέρασε, επετεύχθη η σταθεροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας και των δημόσιων οικονομικών της και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για λήξη της παρατεταμένης ύφεσης κατά το τρέχον έτος.

«Απαραίτητο το νέο “κούρεμα”», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς ωστόσο ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο – εκτίμησε από την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο κ. Λιαργκόβας, όπως και ο έτερος εκπρόσωπος του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, εκτίμησαν πως, παρότι θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο «κούρεμα», αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου – αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, «με λογικούς όρους».

Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος, οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση. Η Ελλάδα από πλευράς της, θα πρέπει να αναζητήσει την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργώντας φιλοεπενδυτικό κλίμα και εμπεδώνοντας κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, τα δύο στελέχη του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, επεσήμαναν την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο: «Η διεθνής εμπειρία δεν λέει πως η ελκυστικότητα μιας χώρας εξαρτάται απ’ το ύψος των φορολογικών της συντελεστών, αλλά πως συνδέεται με τη σταθερότητα του φορολογικού της συστήματος, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Η σοβαρή επένδυση δεν είναι να ανοίγουμε σουβλατζίδικο και να το κλείνουμε όποτε θέλουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, υπήρξαν «ελλιπείς και αποσπασματικές», καθώς επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα, χωρίς εκ παραλλήλου να μεταρρυθμίσουν την αγορά αγαθών. «Σε συνδυασμό με την ανατίμηση του ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο» παρατήρησε. Από την άλλη, ο Π. Καζάκος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, καθώς «είναι αδύνατον να στήσουμε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς να το λάβουμε υπόψη μας – και δεν θα το επηρεάσουμε σίγουρα, εάν δεν μιλάμε τη γλώσσα του».

Ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Αξίζει τέλος να σημειωθεί, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίον «παρότι είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, όταν του στείλαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν λάβαμε απάντηση». Δυσχέρειες παρουσιάζει και η συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω όμως φόρτου εργασίας των στελεχών του τελευταίου.


σχετικα αρθρα