Τη διάκριση της φοροδιαφυγής από την φοροαδυναμία ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών η ΕΣΕΕ, ζητώντας άμεση παρέμβαση για «την αναστολή του νέου τιμοκατάλογου προστίμων, ώστε να επανεξεταστεί και να επαναπροσδιοριστεί ο καταλογισμός, μαζί με τις οριστικές προτάσεις που τελικά θα ισχύσουν για τη χρήση των αποδείξεων».

Με επιστολή της προς το ΥΠΟΙΚ η ΕΣΕΕ απευθύνει έκκληση για «ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις των "εντός κρίσης επιχειρήσεων"». Όπως αναφέρει, η έκκλησή της έχει αποκλειστικό στόχο «την επιβίωση και διατήρησή τους στην αγορά, αλλά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων».

Η Συνομοσπονδία των εμπόρων αναγνωρίζει ότι «η μη έκδοση απόδειξης και τιμολογίου, σε γνώση του επιχειρηματία, σίγουρα δεν αποτελεί φοροαδυναμία, αλλά ξεκάθαρη παράβαση», αλλά συμπληρώνει πως «ο νέος τιμοκατάλογος φορολογικών προστίμων δεν διορθώνεται με εκπτώσεις ακόμα και 50%, αφού δεν περιέχει κανένα ίχνος αναλογικότητας, δεν διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες παραβάσεις, δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα λάθη και τυχόν παραλείψεις, ενώ το πλαφόν των 30.000 ευρώ δεν θα αποτρέψει την παύση πληρωμών και εργασιών πολλών ακόμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Στην επιστολή τονίζεται ότι «αυτό που ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει στην πρωτοφανή πολλαπλή τιμωρία είναι ο εξορθολογισμός με χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά και με αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξής τους, ιδιαίτερα από τους συστηματικά ασυνεπείς».

Η ΕΣΕΕ επικαλείται στοιχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία εισπράττεται μόνο το 5% των φορολογικών προστίμων που αλόγιστα έχουν επιβληθεί και συνεχίζουν να επιβάλλονται, ενώ αντιστοιχούν στο 44% των 63,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών εκ των οποίων μόνο τα 1,6 δισ. ευρώ είναι στη διαδικασία διακανονισμού.

«Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, το υγιές ελληνικό εμπόριο δεν αρνήθηκε ποτέ τους φορολογικούς ελέγχους για απόκρυψη εισοδημάτων, τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, ούτε την παραδειγματική τιμωρία των κατ´ επάγγελμα φοροφυγάδων, αλλά αντιδρά στις υπερβολές αναφορικά με την αδυναμία καταβολής και διακράτησης φόρων για πωλήσεις που δεν έχουν εισπραχθεί ούτε η αξία των εμπορευμάτων, ούτε ο ΦΠΑ», συμπληρώνει.

Τέλος, η ΕΣΕΕ ζητεί την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων με ένα συμβολικό φορολογικό κίνητρο και επαναλαμβάνει ότι οι ποινές και τα πρόστιμα για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις πρέπει να επιβάλλονται «για συμμόρφωση και όχι για εξόντωση των επιχειρήσεων».

TAGS