Η νέα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν απότομες αλλαγές στη νομισματική πολιτική, δηλώνοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τη στήριξη που παρέχει στην αμερικανική οικονομία, αν και η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας απέχει πολύ από να έχει ολοκληρωθεί.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές του μήνα, η Τζάνετ Γέλεν είχε αντεγκλήσεις - κατά την κατάθεσή της στην Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Βουλής - με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Wall Street και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Κατάφερε, όμως, να διατηρήσει την ηρεμία των αγορών, τονίζοντας με έμφαση ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της Μπεν Μπερνάνκι.

Η κυρία Γέλεν δήλωσε ότι η Fed πρέπει να έχει το βλέμμα της στραμμένο στην «ασυνήθιστα υψηλή» μακροχρόνια ανεργία και το «ασυνήθιστα υψηλό» ποσοστό των Αμερικανών που μπορούν να βρουν μόνο μερική απασχόληση, καθώς θα προχωρά στη δύσκολη αντιστροφή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της. «Με βάση έναν αριθμό κριτηρίων, η οικονομία μας δεν έχει επανέλθει, η αγορά εργασίας δεν έχει επανέλθει, στο φυσιολογικό επίπεδο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη μεγάλη χαλαρότητα στην αγορά εργασίας».

Υπό την καθοδήγηση του Μπερνάνκι, η Fed αγόρασε ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να τονώσεις τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, διογκώνοντας το ενεργητικό της σε πάνω από 4 τρισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο αποφάσισε να αρχίσει τη μείωση της στήριξης, λόγω της μείωσης της ανεργίας και της ισχυρότερης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Από τότε, όμως, υπήρξαν ενδείξεις έντονης επιβράδυνσης στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, οδηγώντας ορισμένους επενδυτές να αναρωτούνται εάν η Fed είναι πιθανόν να αναστείλει τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων.

Η Γέλεν, ωστόσο, δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να αλλάξει πορεία. Όπως δήλωσε, η Fed θα συνεχίσει πιθανόν με «νέα μετρημένα βήματα» να μειώνει τη στήριξή της, εάν τα στοιχεία στηρίξουν σε γενικές γραμμές την προσδοκία βελτίωσης της αγοράς εργασίας και αύξησης του πληθωρισμού. Οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν, ενώ οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα από 1%, καθώς οι επενδυτές δεν είδαν εκπλήξεις στα σχόλια που έκανε η επικεφαλής της Fed.

H Fed έχει μειώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 10 δις. δολάρια σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και αναμένει να το σταματήσει αργότερα μέσα στο έτος. Η Γέλεν είπε ότι η εξέλιξη του προγράμματος αγορών δεν έχει προκαθορισθεί, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μία σημαντική αλλαγή στις προοπτικές» για τα μέλη της Fed, για να αναστείλουν προσωρινά τη μείωσή του στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 18-19 Μαρτίου. Όσον αφορά την πιθανότητα αύξησης του προγράμματος, η Γέλεν είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μία «μεγάλη επιδείνωση» στις προοπτικές της αγοράς εργασίας ή πολύ σημαντικές ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί. Ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 1,1% που είναι αρκετά χαμηλότερος από τον στόχο της Fed που είναι 2%.