Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να βρίσκεται η Σλοβενία, σύμφωνα με δηλώσεις του Σλοβένου υπουργού Οικονομικών, Ούρος Τσάφερ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TV Slovenija. 

Ο υπουργός γνωστοποίησε μάλιστα, ότι μόλις αναλυθούν τα δεδομένα από την προχθεσινή διπλή έκδοση ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, εκφρασμένων σε δολάρια ΗΠΑ (η δημοπρασία ολοκληρώθηκε χθες και όπως ανακοινώθηκε η χώρα άντλησε 3,5 δισ. δολάρια), θα ξεκινήσει η προετοιμασία για μία νέα έκδοση. 

Ο κ. Τσάφερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοπρασίας, στη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 16,4 δισ. δολ., κυρίως από Αμερικανούς επενδυτές. "Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος καταφέραμε να δανειστούμε φθηνότερα στην Αμερική από ό,τι θα δανειζόμασταν στην Ευρώπη" είπε. 

Η τελευταία έκδοση ομολόγων πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του σχετικού "roadshow" για την αξιολόγηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός εξήγησε ότι κρίθηκε αναγκαία η αναμονή αυτή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στις διεθνείς αγορές, μετά τις αναταραχές που εκδηλώθηκαν σε Αργεντινή, Τουρκία και Ουκρανία. 

"Οι ανάγκες του κράτους φέτος συνίστανται στις τρέχουσες ανάγκες", σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ένα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και 3,5 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή κεφαλαίου παλαιών χρεών. 

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που αντλήθηκε από τον τελευταίο δανεισμό θα διατεθεί για την κάλυψη μέρους μόνο των παλαιών χρεών. Για τον λόγο αυτόν ο κ.Τσάφερ γνωστοποίησε ότι θα επιδιωχθεί νέος δανεισμός και η έκδοση, όπως είπε, αναμένεται να είναι σε ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι τα επιτόκια σε δολάριο θα αυξηθούν, ενώ τα επιτόκια του ευρώ θα μειωθούν φέτος. 

"Το γεγονός ότι η Σλοβενία τα τελευταία χρόνια αύξησε το δημόσιο χρέος της από 20-25% σε σχεδόν 73% του ΑΕΠ σημαίνει ότι τώρα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικές πολιτικές για τη μείωση του χρέους" είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών από τη μία πλευρά και από την άλλη διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, με τρόπο που θα εγγυάται ότι τα έσοδα κατευθύνονται στη μείωση του δημόσιου χρέους και την απομόχλευση της "κακής" τράπεζας (της Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών που υποδέχεται τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού των σλοβενικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων).