Η φινλανδική κυβέρνηση εγκαταλείπει τον στόχο να σταματήσει η αύξηση του χρέους της χώρας το επόμενο έτος, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού έξι κομμάτων, έστειλε, μετά την υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να δεσμευθεί για την εκπλήρωση του δεύτερου από τους δύο στόχους που είχε υπερασπισθεί προηγουμένως απέναντι στους επικριτές του για τις πολιτικές λιτότητας.

Η αλλαγή θέσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση στο Ελσίνκι πρόκειται να επεκτείνει τα μέτρα ύψους 3 δισεκ. ευρώ για τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού σε αρκετά χρόνια, επιτρέποντας την αύξηση του χρέους.

Η Φινλανδία πλήττεται τα δύο τελευταία χρόνια από ύφεση κι έχει χάσει ανταγωνιστικότητα έναντι των εμπορικών εταίρων της.

Η οικονομική κρίση έχει υποσκάψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά ο κ. Κατάινεν έχει υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας για να προστατεύσει το αξιόχρεό της —ΑΑΑ— και να αποτρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού της.