Η Φινλανδία θα αυξήσει το χρέος για να βγει από την ύφεση

Η Φινλανδία θα αυξήσει το χρέος για να βγει από την ύφεση

Η φινλανδική κυβέρνηση εγκαταλείπει τον στόχο να σταματήσει η αύξηση του χρέους της χώρας το επόμενο έτος, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού έξι κομμάτων, έστειλε, μετά την υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να δεσμευθεί για την εκπλήρωση του δεύτερου από τους δύο στόχους που είχε υπερασπισθεί προηγουμένως απέναντι στους επικριτές του για τις πολιτικές λιτότητας.

Η αλλαγή θέσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση στο Ελσίνκι πρόκειται να επεκτείνει τα μέτρα ύψους 3 δισεκ. ευρώ για τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού σε αρκετά χρόνια, επιτρέποντας την αύξηση του χρέους.

Η Φινλανδία πλήττεται τα δύο τελευταία χρόνια από ύφεση κι έχει χάσει ανταγωνιστικότητα έναντι των εμπορικών εταίρων της.

Η οικονομική κρίση έχει υποσκάψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά ο κ. Κατάινεν έχει υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας για να προστατεύσει το αξιόχρεό της —ΑΑΑ— και να αποτρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο