Ενισχύεται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3592 δολ. από τα 1,3649 δολ που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3573 δολάρια.

Το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες επηρεάζει σήμερα αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τροφή για το σενάριο αυτό έδωσε η υποχώρηση που εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη. Μάλιστα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT Benoit Coure μιλώντας σήμερα στο Reuters απεκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η νέα πρόεδρος της Fed Janet Yellen δήλωσε χθες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει με προσεκτικά βήματα την απεμπλοκή της από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ φορούσαν σε εντολές αγοράς, και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 7,57% από 7,60% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,73% να περιοριστεί στο 5,84% από 5,91% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στο χρόνο διαμορφώθηκε στο 0,552% από 0,554% χθες στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,475%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,390%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,291% ενώ στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,23%.