Τα επιδόματα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων "μπαίνουν" στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Κροατίας, η οποία αποτιμά στα 500 εκατ. κούνα (1 ευρώ=7,65 κούνα) την εξοικονόμηση από τις περικοπές αυτές, στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, στην προσεχή αναθεώρησή του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κροατικής κυβέρνησης και υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινοτικών Κονδυλίων Μπράνκο Γκρτσιτς, οι λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό αυτό θα γίνουν γνωστές εντός ολίγων ημερών, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Γκρτσιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 7,7 δισ. κούνα, επιδιώκοντας να υπάρξει ισομερής εξοικονόμηση τόσο από το σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων ο υπουργός γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά μέρους των κεφαλαίων από τον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος (επαγγελματική ασφάλιση) στον πρώτο πυλώνα (κοινωνική ασφάλιση), στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ εξετάζονται αυξήσεις στην αξία των αδειών σε ορισμένα έργα παραχώρησης.

Στο σκέλος των δαπανών επιδιώκεται εξοικονόμηση συνολικά 3,6 δισ. κούνα, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γκρτσιτς, στα δύο χρόνια της θητείας του έχει γίνει εξορθολογισμός σε μεγάλο βαθμό και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω περικοπών. "Από τα 3,6 δισ. κούνα, τα 500 εκατ. θα εξασφαλιστούν από τα μπόνους στους μισθούς", σημείωσε ο υπουργός. "Η Κυβέρνηση πρόκειται να εξετάσει τις επόμενες ημέρες ποια επιδόματα θα μειωθούν, σε διαβούλευση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς πρέπει οι αποφάσεις να είναι εναρμονισμένες και τα μέτρα εξοικονόμησης σύμφωνα με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι επιπλέον 500-600 εκατ. κούνα αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις δαπάνες επενδύσεων κεφαλαίου, ενώ θα περικοπούν και οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό σε τομείς που είναι αναποτελεσματικοί.

Σχετικά με τη δυνατότητα συμπλήρωσης "κενών" του προϋπολογισμού, μέσω της μεταφοράς κεφαλαίων από τον δεύτερο στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης και κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός σημείωσε ότι ενδεχομένως να εξεταστούν παρόμοια παραδείγματα στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την προγραμματισμένη συνάντηση της Κροατικής Ένωσης Εργοδοτών (HUP) με τον αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Κοινοτικό Επίτροπο, Όλι Ρεν, στον οποίο οι εκπρόσωποι της HUP θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη μείωση του ελλείμματος μέσω περισσότερων περικοπών στο σκέλος των δαπανών, ο κ.Γκρτσιτς είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστική.

"Είναι αμφίβολο πόσο σοφή είναι η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 7,5 δισ. κούνα, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ και κάνοντας κάτι τέτοιο η Κροατία ουσιαστικά θα κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη από το 2013, διότι μία τέτοια περικοπή δαπανών θα μειώσει επίσης και το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, αυξάνοντας το έλλειμμα, κάτι που δεν αποτελεί λύση για την Κροατία", είπε χαρακτηριστικά. "Θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ των πλευρών εσόδων και δαπανών, πληρώντας τα κριτήρια της διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και ταυτόχρονα φροντίζοντας οι περικοπές στο σκέλος των δαπανών να μην επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική ζήτηση, που καθορίζει την οικονομική ανάπτυξη" εξήγησε ο κ.Γκρτσιτς.