Το τραπεζικό σύστημα της Σερβίας είναι σταθερό και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (NBS) θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσει τη σταθερότητα του δηναρίου και του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα η διοικητής της NBS, Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς

Αναφερόμενη στις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα το σερβικό νόμισμα, η κ. Ταμπακόβιτς σημείωσε ότι αντίστοιχες πιέσεις δέχθηκαν τα νομίσματα και άλλων χωρών στην περιοχή, καθώς και της Τουρκίας και της Πολωνίας, διευκρινίζοντας ότι αυτές σχετίζονταν με εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ. 

"Το δηνάριο υποχώρησε λιγότερο σε σύγκριση με άλλα νομίσματα, επειδή η NBS έδρασε εγκαίρως" είπε, προσθέτοντας ότι τη διακύμανση του νομίσματος επηρέασαν επιπρόσθετα και εποχιακοί παράγοντες, καθώς τον Ιανουάριο καταβάλλονται οι πληρωμές για τις εισαγωγές ενέργειας και καυσίμων. 

Η διοικητής διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Σερβία δεν έπληξε το δηνάριο. "Η NBS προστατεύει τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς και έχει πωλήσει 400 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους προκειμένου να διατηρήσει το δηνάριο σταθερό" είπε.