Ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης αποτελεί τον τρόπο για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης και να υπάρξει έξοδος από την κρίση, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών συνδικάτων κατά τη σημερινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ στην Αθήνα με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα και των επικείμενων ευρωεκλογών.
 
Το πρόγραμμα των συνδικάτων, θέτει «έναν επενδυτικό στόχο της τάξεως του 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε ετησίως για μια περίοδο 10 ετών που αναμένεται να συμβάλλει στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από τον προσανατολισμό τους προς καινοτόμα προγράμματα εκσυγχρονισμού».

Παράλληλα τα συνδικάτα της Ευρώπης προσανατολίζονται στη διοργάνωση πανευρωπαϊκού συλλαλητηρίου στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Απρίλιο, εναντίον των πολιτικών της λιτότητας.
 
Κατά τη συνάντηση έγιναν εισηγήσεις από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο το Γενικό Γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη, τον πρόεδρο της ΣΕΣ Ιγνάτιος Τόχο, τη Γενική Γραμματέα Μπερναντεντ Σεγκόλ καθώς επίσης ηγετών και προσωπικοτήτων και άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών συνδικάτων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Γαλλία.
 
«Ευκαιρία» χαρακτήρισε κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και υποστήριξε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί, «για να ακουστεί στεντόρεια η φωνή των εργαζομένων της Ευρώπης και ευρύτερα των πολιτών της ώστε η Ευρώπη να σταματήσει τον κατήφορο, ν αλλάξει πορεία, να οδηγηθεί σε μία νέα αρχιτεκτονική με δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμικών της οργάνων, να εγκαταλείψει τη λιτότητα και ν ανοίξει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας». Ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι «η τριάδα, λιτότητα-ανεργία-ύφεση αποδομεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονομεύει τη δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «η ιστορική εμπειρία της Βαϊμάρης μας έχει μάθει πως οι πολιτικές που καθιστούν τη δημοκρατία ανάπηρη οδηγούν την πολιτική και την κοινωνία μακριά από τον πολιτισμό, στον τρόμο, το φασισμό, το ναζισμό».
 
Για «έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Τρόικας και των αποφάσεών της» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης και πρόσθεσε ότι «η ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης και αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας αποτελεί "καταστροφική συνταγή" που δημιουργεί νέα ανυπέρβλητα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα βυθίζοντας τη χώρα μας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και κοινωνικής καχεξίας». Ο κ. Κιουτσούκης αναγνώρισε, ότι «το μέγεθος του ελλείμματος της Ελλάδας ήταν τέτοιο που απαιτούσε τη λήψη μέτρων, όμως πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την ασιατοποίηση της αγοράς εργασίας και την. υπερφορολόγηση των εργαζομένων «με τους φόρους να έχουν αυξηθεί έως και 7 φορές».
 
«Να ακουστεί η φωνή των Ευρωπαίων εργαζομένων με την ευκαιρία των ευρωεκλογών», ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΣΕΣ και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Ισπανικών συνδικάτων (CC.OO) Ιγνάτιος Τόξο και πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα διεκδικούν μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Τόνισε επίσης ότι από τα 6 περίπου εκατομμύρια των ανέργων στην Ισπανία, οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση ούτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
 
«Οι πολιτικές λιτότητας που ασκούνται φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους» υποστήριξε η Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ, Μπερναντεντ Σεγκόλ, ενώ έκανε λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε «θεσμοθετούνται όργανα που δεν είναι εκλεγμένα όπως η τρόικα και επιβάλουν πολιτικές από τις οποίες οι πληθυσμοί δεν μπορούν να διαφύγουν». Η κ. Σεγκόλ, υπερασπίστηκε τους θεσμούς των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «χωρίς εθνικιστικούς προστατευτισμούς».

TAGS