Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο μήνες αντιμέτωπη μ' ένα άνευ προηγουμένου πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, παραδέχθηκε ότι κατέβαλε πέρυσι στις σομαλικές αρχές έκτακτη δημοσιονομική βοήθεια σε μετρητά.

"Έπειτα από αίτημα του προέδρου της Σομαλίας, η Τουρκία εξασφάλισε μια μηνιαία στήριξη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας αυτής στη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2013", ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας πως οι πληρωμές αυτές έχουν σταματήσει.

Η συνεισφορά αυτή καταβαλλόταν κάθε μήνα σε αμερικανικά δολάρια και μεταφερόταν με διπλωματικό ταχυδρομείο "ελλείψει τραπεζικής υπηρεσίας στη Σομαλία", σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση αυτή υποστηρίζοντας πως αυτή η πρακτική έχει σχέση με την υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει από τα μέσα Δεκεμβρίου την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεκάδες προσωπικότητες, επικεφαλής επιχειρήσεων, αιρετοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι που πρόσκεινται στην εξουσία, κατηγορούνται για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης που συνδέεται με λαθρεμπόριο χρυσού με το Ιράν σε παραβίαση του εμπάργκο και με μια σειρά δημόσιων διαγωνισμών για ακίνητα.

Στη διάρκεια έρευνας, η αστυνομία είχε ανακαλύψει 4,5 εκατ. δολάρια σε μετρητά, κρυμμένα μέσα σε κουτιά υποδημάτων, στην κατοικία του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο εκφράζει τη λύπη του για τους υπαινιγμούς του Τύπου αναφορικά με τη βοήθεια προς τη Σομαλία, διαβεβαιώνοντας πως "εξαρχής η διεθνής κοινότητα είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες" της επιχείρησης.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος της σομαλικής κυβέρνησης, στην οποία είχε παράσχει σημαντική βοήθεια σε τρόφιμα κατά το λιμό του 2011.

Η σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, μάχεται επίσης εναντίον μιας ισλαμιστικής εξέγερσης. Η χώρα έχει βυθισθεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπαρέ, το 1991.