Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3700 δολ. από τα 1,3695 δολ που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3699 δολάρια.

Διχασμένοι είναι οι αναλυτές για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg το 50% των αναλυτών απάντησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Άλλωστε και τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι εν πολλοίς αντιφατικά μεταξύ τους και δεν παρέχουν μία σαφή εικόνα για το κατά πόσο η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει στον κύκλο της ανάκαμψης, ή βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του αποπληθωρισμού. Ο ίδιος ο Ντράκγι ανέφερε μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία προκειμένου ν΄αποφασίσει κατά πόσο η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αναλάβει δράση.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,55% από 7,68% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,68% να υποχωρήσει στο 5,87% απ το 6% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στο χρόνο διαμορφώθηκε στο 0,547% από 0,548% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,468% από 0,469%, το εξάμηνο παρέμεινε το 0,386%, όπως και το τρίμηνο στο 0,287%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,251% από 0,226%.

TAGS