Η Τουρκία δεσμεύθηκε να συνεχίσει φέτος την άμεση δημοσιονομική στήριξη της Σομαλίας, αντιφάσκοντας με προηγούμενη δήλωση ότι έχει διακόψει τη βοήθεια προς τη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

Τούρκοι και σομαλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η οικονομική στήριξη σταμάτησε στο τέλος του 2013 και ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να επαναληφθεί.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ πως η Άγκυρα σχεδιάζει να συνεχίσει τις πληρωμές, οι οποίες αποτελούν μια μείζονα πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Σομαλίας η οποία προσπαθεί να ανοικοδομήσει τη χώρα έπειτα από πάνω από δύο δεκαετίες χάους.

"Μέσα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής μας για αρωγή προς τη Σομαλία, εργαζόμαστε για να παράσχουμε δημοσιονομική στήριξη στη Σομαλική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κατά το έτος 2014 επίσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της σομαλικής κυβέρνησης. Η χώρα έγινε αγαπητή στο σομαλικό λαό με τη μεγάλη επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής που πραγματοποίησε κατά την κορύφωση του λιμού του 2011, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να κατασκευάζει νοσοκομεία και να στέλνει βοήθεια σε όλη τη Σομαλία.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τη Σομαλία και το 2011 έγινε ο πρώτος μη αφρικανός ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα σε σχεδόν 20 χρόνια. Έκτοτε η Τουρκία διοχετεύει βοήθεια, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες.

Δεν είναι σαφές πόσα μετρητά έδωσε κατά το 2013 η Τουρκία στη Σομαλία, όταν ο κυβερνητικός προϋπολογισμός είχε ανέλθει σε 110 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σομαλίας Αμπντουσαλάμ Όμερ δήλωσε πως στη διάρκεια της επτάμηνης θητείας του η οικονομική στήριξη από την Τουρκία ανερχόταν σε 4,5 εκατ. το μήνα, που κατετίθεντο σε μετρητά στην κεντρική τράπεζα.

"Η κυβέρνηση μας θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Σομαλία και να στέκεται στο πλευρό του σομαλικού λαού", υπογράμμισε το τουρκικό υπουργείο.