current views are: 1

17 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση17:03

Στουρνάρας: Έρχεται η τρόικα για συμφωνία – Ρεν: Μέχρι τον Μάρτιο η αξιολόγηση

Το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Δημοσίευση 17:03’
αρθρο-newpost

Το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Για προόδους, αλλά και για αρκετή δουλειά που απομένει να γίνει έκαναν λόγο από την πλευρά τους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Όλι Ρεν.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ. Σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Γιουροστατ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».

«Απομένει πολλή δουλειά ακόμη», λένε Ντάισελμπλουμ – Ρεν

«Είναι σημαντικό ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, δείχνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για θετικό αποτέλεσμα», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι «πολύ δουλειά απομένει ακόμη». 

Με αυτό συμφώνησε και ο Επίτροπος Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2014 και 2015 «κααλύτερα να μην κάνουμε εικασίες. Ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα, Ας επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ρεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο το Μνημονίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup θα έχει σαφή εικόνα μετά την επικύρωση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι. «Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε με τις συζητήσεις για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, λέγοντας ότι εάν και όταν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η Ελλάδα θα έχει επαρκή χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν την επιβεβαίωση των στοιχείων της Ελλάδας από την Eurostat στον Απρίλιο, ωστόσο όπως επεσήμανε, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας για το 2013 αναμένεται καλύτερη των εκτιμήσεων.

Την ίδια ώρα, διαμήνυσε πως το Μάρτιο θα ληφθούν αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.


σχετικα αρθρα