Αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών, χαρακτήρισε τα πέντε μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σιμ Κάλας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κάλας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και στον «ελληνικό διάδρομο», που όπως είπε συνδέει τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και τη βόρεια Ευρώπη με τη Μεσόγειο και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των λιμανιών και του σιδηροδρομικού δικτύου.  

Έκανε γνωστό ότι για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των άλλων συγκοινωνιακών έργων υποδομής υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, όπως είπε, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλα τα υποψήφια έργα στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι για το λόγο αυτό ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

Ο κ. Κάλας είπε ακόμα ότι το 37% των εισαγωγών και των εξαγωγών στην Ευρώπη γίνεται μέσω θαλάσσης και υπογράμμισε ότι για το λόγο αυτό χρειάζονται καλά λιμάνια. Υπενθύμισε ακόμα ότι το 3% των εκπομπών ρύπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγεται από τα μέσα μεταφοράς και επισήμανε ότι για το λόγο αυτό θα πρέπει να επεκταθεί η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων σε όλα τα λιμάνια.