Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μία «φούσκα» απειλεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα, εκφράζοντας φόβους για την εξέλιξη αυτής της τάσης.

Οι αξίες στα ακίνητα των μεγαλύτερων πόλεων της Γερμανίας είναι κατά 25%, υπερτιμημένες, σύμφωνα με τη Bundesbank, εμφανίζοντας αύξηση 6,25% -κατά μέσο όρο- σε 125 αστικά κέντρα. Τον Οκτώβρη σε προηγούμενο «καμπανάκι» είχε κάνει λόγο για 20%, ποσοστό που δείχνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά.

Οι τιμές έφτασαν σε ποσοστό-ρεκόρ την περασμένη χρονιά, αφού ανέβηκαν 4% κατά μέσο όρο σύμφωνα με την Verband Deutscher Pfandbriefbanken (VDP) ένωση τραπεζών που συγκεντρώνει στοιχεία για τα ενυπόθηκα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο υψηλότερος από την ίδρυση του σωματείου το 2003, όταν και συγκεντρώθηκαν τα πρώτα δεδομένα.

Οι διεθνείς επενδύσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μεγαλώσει τη φούσκα, αφού οι χαμηλές τιμές για τα διεθνή δεδομένα αποτελούν πόλο έλξης. Τα ευνοϊκά δάνεια και η έλλειψη μεγαλουπόλεων όπως το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη, όπου οι κατασκευές βρίσκονται πίσω σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει ευνοούν το «ράλι» των τιμών των ακινήτων.

Στην έκθεσή της, πάντως, η Bundesbank εκτιμά ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, αντίθετα με όσους πιστεύουν ότι η γερμανική περίπτωση μοιάζει με αυτή των ΗΠΑ, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης ή και της Ισπανίας. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα «ασφαλή» περιθώρια αύξησης των τιμών, αφού η μετανάστευση και η χαμηλή ανεργία πιέζουν προς τα πάνω το κόστος των ακινήτων. 

Ακόμα σημαντικότερος παράγοντας είναι η σταθερή ζήτηση, ενώ υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις στα ενυπόθηκα δάνεια σε σχέση με τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Η ζήτηση για κατοικίες παραμένει υψηλή» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γενς Τόλκμιτ, γενικός διευθυντής της VDP, επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλες πόλεις και οι πανεπιστημιουπόλεις συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο».

Φαίνεται πως η γερμανική αγορά ακινήτων αντέχει. Εάν συνεχιστεί όμως αυτή η τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια της οικονομίας.