Δεκάδες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τις 30 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Φέτος θα πρέπει να δηλώνουμε ακόμη και τους... παππούδες μας στην περίπτωση που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και να μην κληθούμε να πληρώσουμε έξτρα φόρο!

Ειδικότερα, αλλαγές υπάρχουν στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα. Οι δαπάνες αυτές έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση πέρυσι. Έτσι, δεν εκπίπτουν πλέον οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα, οι δαπάνες για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τις δωρεές προς το δημόσιο και τα κοινωφελή ιδρύματα καθώς και τη διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων. 

Στη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι τόκοι των καταθέσεων των φορολογούμενων οι οποίοι θα προστίθονται στο εισόδημα για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς. 

Επίσης είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε ειδικό κωδικό των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους. Θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των τεκμήριων διαβίωσης. 

Οι μισθωτοί με μπλοκάκι (εφόσον απασχολούνται σε έως τρείς εργοδότες και ο ένας καταβάλει το 75% των αποδοχών τους) θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδικούς κωδικούς στη φορολογική δήλωση προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος. 

Φέτος όσοι καταβάλλουν ενοίκια θα πρέπει να καταγράψουν αναλυτικά τα στοιχεία για τα ποσά αυτά είτε αφορούν ενοίκια κατοικίας είτε επαγγελματικής στέγης. Και αυτό προκειμένου τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για διασταυρώσεις.

Οι νέες κλίμακες

Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 φορολογούνται με συντελεστές 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα, χωρίς αφορολόγητο. Στα ενοίκια οι συντελεστές είναι 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα εξοφληθούν φέτος σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι εκπτώσεις φόρου που καταργήθηκαν

Στη φετινή δήλωση καταργήθηκαν οι κωδικοί 011-012 αφού πια δεν υπάρχει η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 015-016 ο οποίοι αφορούσαν σε μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 017-018 που αφορούσαν όσους είχαν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Η δήλωση είναι πλέον υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 021-022. Τον συγκεκριμένο κωδικό συμπλήρωναν όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Καταργήθηκε ο κωδικός 010 ο οποίος συμπληρωνόταν από όσους δεν ήθελαν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών. 

Επίσης καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 – 004 τους οποίους συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη συμπλήρωση του πίνακα 9 όπου συμπληρώνονται τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Οι κωδικοί 403-404 που αφορούσαν στην επιχειρηματική αμοιβή δεν υπάρχουν πια, ενώ καταργήθηκαν και οι κωδικοί 415- 416 στους οποίους δηλώνονταν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Παράλληλα καταργήθηκαν οι κωδικοί 053-054 στους οποίους δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.) καθώς οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3 ενώ καταργήθηκαν και οι κωδικοί 063-064 όπου αποτυπώνονταν οι τόκοι στεγαστικών δανείων. Επίσης καταργήθηκε και ο κωδικός 069 -070 που δηλώνονταν τα ποσά των δανείων.

Τέλος, καταργούνται οι κωδικοί 073- 074 για ασφάλιστρα ζωής, 039- 040 για δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων, 037- 038 για δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων σε περιοχές της Αθήνας (Γεράνι, Μεταξουργείο) και 084 – 085 όπου δηλώνονταν τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

Οι νέοι κωδικοί

Πρεμιέρα στο έντυπο Ε1 κάνουν φέτος νέοι κωδικοί στους οποίους θα δηλώνονται το εργόσημο, τα οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

Επίσης φέτος θα δηλωθούν ξεχωριστά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας συζύγων για αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα, ενώ εισάγονται νέοι κωδικοί όπου θα δηλώνονται τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκι, ο φόρος που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με μπλοκάκι αλλά και το ποσό ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκε για μισθωτούς με μπλοκάκι.

Το καλύτερο σας το κρατήσαμε για το τέλος, αφού η εφορία θέλει φέτος να δηλώνουμε στους κωδικούς 861-864 τον ΑΜΚΑ του παππού και της γιαγιάς εφόσον θεωρούνται προστατευόμενα μέλη...