Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Στην Ελλάδα επιστρέφει η πολυεθνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Expert με επιχειρηματικό άνοιγμα και φιλόδοξα σχέδια που αναμένεται να δώσουν «πνοή» στην αγορά με νέες θέσεις εργασίας.

Η επιστροφή της Expert στη χώρα μας αποτελεί σαφές δείγμα ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και τα δείγματα ανάπτυξης προσελκύουν τις πολυεθνικές στην ελληνική αγορά.

Η Εxpert λίγα χρόνια μετά την αποχώρησή της από τη χώρα μας λόγω της κρίσης αποφάσισε να γυρίσει και όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Dieter Mathys: «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα. Η απάντησή μου είναι ότι δεν φοβάμαι την ελληνική αγορά, ανακάμπτει και δημιουργεί ξανά τις προυποθέσεις για επενδυτικές στρατηγικές. Η επανεμφάνιση της Expert επισφραγίζει ότι η ελληνική αγορά δείχνει σημαντικά σημάδια σταθεροποίησης».

Από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα έχουν ανοίξει 14 καταστήματα της αλυσίδας, εκ των οποίων τα επτά βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα επτά στην επαρχία και κυρίως σε νησιά. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι το άνοιγμα άλλων 14 τουλάχιστον καταστημάτων μέχρι το τέλος του 2014 προκειμένου το 2015 τα καταστήματα να φτάσουν τα 50.

Τα προιόντα θα έχουν κεντρική τιμολόγηση και στόχος είναι το κεντρικό σύστημα πληρωμών, ενώ έμφαση θα δοθεί στο mobility, σε προιόντα δηλαδή νέων τεχνολογιών, όπως smartphones και tablets. Στο πλάνο του Ομίλου είναι και η αποκλειστική διάθεση μαρκών καθώς και η είσοδος στην αγορά μέσω ίντερνετ. Στις προτεραιότητες στρατηγικής για το διάστημα 2014 - 2017 εντάσσονται, επίσης και η δημιουργία Expert College σαν ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό εργαλείο για πρόσληψη- εκπαίδευση- ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η νέα οργάνωση Expert στην Ελλάδα αποτελεί επιχειρηματική πρωτοβουλία 11 επιχειρηματιών, πρώην ιδιοκτητών καταστημάτων Expert, οι οποίοι ίδρυσαν την Εμποροβιομηχανική ΑΕΒΕ τον Ιούνιο του 2013. 

Η ΑΕΒΕ ενσωματώθηκε στον Όμιλο Εxpert στις αρχές της χρονιάς ως αντιπρόσωπος επίσημης δικαιόχρησης (licensing partner) για την Ελλάδα. Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Ομιλος επιστρέφει στη χώρα στο πλαίσιο της τροχιάς ανάπτυξής του σε όλη την Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

«Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε εκ νέου την Ελλάδα στον Όμιλό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Expert κ. Ντιάιτερ Μάθις, ενώ πρόσθεσε «Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε οι μεγαλύτεροι, αλλά οι καλύτεροι με σταθερά βήματα». Τα νέα καταστήματα που θα ανοίξουν σε όλη την Ελλάδα θα διαθέτουν όλη τη γκάμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε όλες τις τιμές.

Να σημειωθεί ότι, ο Ομιλος expert αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο για τη διάθεση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, information technology, τηλεπικοινωνιών, ψυχαγωγίας και οικιακών συσκευών. Έχει παρουσία σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περισσότερα από 3.500 καταστήματα και 30.000 εργαζομένους, ενώ στρέφεται σε πλήρες πακέτο υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και πελατών της.

«Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στους κόλπους της οικογένεια της expert και υπερήφανοι που μας παραχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης του σήματος και της επωνυμίας της τόσο γνωστής και δημοφιλής μάρκας expert για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Γραμμένος, πρόεδρος της Εμποροβιομηχανικής Α.Ε.Β.Ε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προσελκύσουμε και άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις κάτω από την ομπρέλα του ομίλου expert. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γραμμένος ανέφερε, ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες στρατηγικής για το 2014 - 2017 είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς στο 5% μέχρι το 2017, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας, της βελτίωσης του μέσου όρου απόδειξης, της εξισορρόπησης συμπιεσμένων περιθωρίου κέρδους, με αύξηση πωλήσεων εκτεταμένης εγγύησης και με την εισαγωγή νέων μελών.