Δίκτυο στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής, σχεδιάζει να δημιουργήσει, εντός του 2014, ο Σύνδεσμος Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), προκειμένου να στηρίζει "σε κάθε βήμα" τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) του κλάδου και να συγκρατήσει εντός των συνόρων το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό.

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, που αναμένεται να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, με τα τρία πανεπιστήμια και τους περισσότερους από 100.000 ενεργούς φοιτητές, ο Σύνδεσμος θα επιδιώξει συνεργασίες με τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως διευκρίνισε, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Θεόφιλος Μυλωνάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ).

Δεν επεκτάθηκε, ωστόσο, σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του υπό σχεδιασμό δικτύου, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων για τη δημιουργία του, που αναμένεται να γίνουν στους επόμενους μήνες.

"Ελαφρώς πτωτικός" ο τζίρος το 2013

Ερωτηθείς για την πορεία του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα, απάντησε ότι -παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- ο τζίρος των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων πληροφορικής υπολογίζεται ότι ήταν πέρυσι ελαφρώς πτωτικός, σε σχέση με το 2012.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων δεν είναι ο μειωμένος τζίρος, αλλά η έλλειψη ρευστότητας, δεδομένου ιδίως ότι το δημόσιο αργεί να πληρώσει για ήδη εκτελεσθέντα έργα, ενώ και η τραπεζική χρηματοδότηση "σκοντάφτει" στην απαίτηση του "cash collateral" (σ.σ. ισόποση κατάθεση, σε σχέση με τη χρηματοδότηση).

Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν υπηρεσίες, με στόχο να γίνουν διεθνείς

Ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ακόμη ότι, αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων πληροφορικής πέρυσι, ως ποσοστό επί των συνολικών τους πωλήσεων, αυτό που παρατηρείται πλέον έντονα είναι ότι "πάρα πολλοί επιχειρηματίες αναπτύσσουν υπηρεσίες, π.χ., στον τομέα του cloud (σ.σ. υπολογιστική νέφους), με στόχο να γίνουν διεθνείς".

"Φτιάχνουμε προϊόντα, αλλά μένουν στο ράφι"

Όπως είπε, είναι εντυπωσιακές η γνώση και εξειδίκευση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων πληροφορικής ακόμη και σε τομείς αιχμής, όπως τα λεγόμενα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και οι εξειδικευμένοι αλγόριθμοι, αλλά πολλές φορές τα προϊόντα που παράγουν "μένουν στο ράφι", καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη διεθνή προβολή τους (ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα) και το άνοιγμα δικτύων διανομής.

Προγράμματα σπουδών που "ζητάει" η αγορά

Νωρίτερα, κατά την εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Γιάννης Χατζημητρίου, σημείωσε ότι απώτερος στόχος αυτής της συμφωνίας με τον ΣΕΠΒΕ είναι η δημιουργία "διαύλου συνεχούς αλληλεπιδραστικής επικοινωνίας" για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε το μνημόνιο με τον ΣΕΠΒΕ θα δώσει -μεταξύ άλλων- στο ΠΑΜΑΚ και τους φοιτητές του, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, πρόσβαση στην επιχειρηματική εμπειρία, ευκαιρίες απασχόλησης και κοινής συμμετοχής σε ερευνητικά έργα, αλλά και τη δυνατότητα για ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, εναρμονισμένων με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε το μνημόνιο ως εφαλτήριο για τη δημιουργική προσέγγιση μεταξύ πανεπιστημίου και επιχειρηματικού κόσμου. "Θέλουμε να πετύχουμε υψηλό βαθμό συνεργασίας με το ΠΑΜΑΚ κι επιθυμούμε το ερευνητικό έργο που παράγεται σε αυτό να βγει στο φως, ώστε τελικά να δημιουργηθούν πυρήνες επιχειρηματικότητας, που θα επιτρέψουν να σταματήσει το διαρκώς αυξητικό brain drain (σ.σ. διαρροή εγκεφάλων)" σημείωσε.

"Δεν αρκεί να υπογράφουμε μνημόνια"

Η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας του ΠΑΜΑΚ Μάρω Βλαχοπούλου, τέλος, επεσήμανε ότι παρά τη σημασία του μνημονίου, για να έχουμε απτά αποτελέσματα "δεν αρκεί να υπογράφουμε μνημόνια, αλλά να θέσουμε στρατηγική με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών των δύο φορέων και συγκεκριμένους χρονικούς στόχους".

Το βασικό ζητούμενο είναι "τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα, δηλαδή από αύριο" σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο περιμένει από τον επιχειρηματικό κόσμο να μην περιορίζεται στο καθαρό εμπορικό κομμάτι και να επεκταθεί και στο εμπορικό.