Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε σήμερα ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία μετά το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων στα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα την τελευταία 20ετία.

«Προς το παρόν η κατάσταση είναι τόσο σκληρή που, από πολιτική σκοπιά, θα στέλναμε ένα λάθος μήνυμα αν δραστηριοποιούμασταν στην Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ. Σημείωσε επίσης ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανευθυνότητα εκ μέρους μας απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν αυτό το έργο».

Στις πρόσφατες δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ουκρανία περιλαμβάνεται η επέκταση μιας γραμμής του μετρό, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων εναερίου ελέγχου και μια πιστωτική γραμμή για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων εταιρειών. Οι συμβάσεις χρηματοδότησης που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία από το 2007 μέχρι το 2013 ανέρχονται στα 2,149 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Χόγερ είπε ότι η ΕΤΕπ θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κίεβο.

«Προς το παρόν δεν διαπραγματευόμαστε. Υπήρχε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα ερευνούσαμε κάποιους τομείς για επενδυτικές δραστηριότητες, κάτι που θα απαιτούσε μετάβαση στην Ουκρανία, και το σταμάτησα χθες το βράδυ», αποκάλυψε.

Όπως είπε, θα περιμένει την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη, προτού να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές του. «Νομίζω ότι θα ήταν εντελώς λάθος μήνυμα να εμφανιστούμε ότι συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας στην Ουκρανία ενώ σφάζονται οι άνθρωποι στους δρόμους του Κιέβου», τόνισε.