current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση05:26

Τι φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο – «σκούπα» που έρχεται στη Βουλή

Να διορθώσει ασάφειες και διατάξεις που έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε λογιστές και φορολογουμένους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα καταθέσει την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή, μετά και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Δημοσίευση 05:26’
αρθρο-newpost

Να διορθώσει ασάφειες και διατάξεις που έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε λογιστές και φορολογουμένους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα καταθέσει την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή, μετά και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Γράφει η Ντία Μούλου 

Να διορθώσει ασάφειες και διατάξεις που έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε λογιστές και φορολογουμένους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα καταθέσει την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή, μετά και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Με το σχέδιο νόμου αμβλύνονται τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες και αυξάνεται το ακατάσχετο ποσό από μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ έρχονται βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας ακινήτων και μετοχών, καθώς και ρυθμίσεις για τον συμψηφισμό χρεών στο Δημόσιο (στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα). 

Ακόμη, με τις νέες διατάξεις αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, ενώ θα διορθωθούν και οι διατάξεις για τα επιδόματα των ενστόλων. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. 

Αρχικά πάντως το σχέδιο νόμου είχε αποφασιστεί να κατατεθεί πριν από την άφιξη της τρόικας, ωστόσο η νομική υπηρεσία του υπουργείου ζήτησε επιπλέον χρόνο, ώστε να αποφευχθούν λάθη, όπως στα περισσότερα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο διάστημα. 

Οι αλλαγές που έρχονται 

Στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται: 

1. Πρόστιμα

– Μειώνονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ΦΠΑ και μη έκδοσης αποδείξεων. Ειδικότερα:

. Μειώνεται το πρόστιμο των 1.000 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας) στα 400 ευρώ (μείωση προστίμου 60%), ενδεχομένως και στα 250 ευρώ.

. Μειώνεται το πρόστιμο των 2.500 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας) στα 800 ευρώ (μείωση προστίμου 68%) ενδεχομένως και στα 500 ευρώ.

– Θα εφαρμόζεται πλαφόν στο πρόστιμο προκειμένου το ποσό να μην αυξάνεται απεριόριστα. Το πλαφόν ορίζεται στα 30.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εισήγηση που έχει σταλεί στην τρόικα προβλέπει τις μικρότερες ποινές από αυτές που προαναφέρθηκαν. Δηλαδή 250 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και 500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι παράλληλα θα αλλάξει και η φιλοσοφία επιβολής των προστίμων, προκειμένου τυπικές παραβάσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή να τιμωρούνται με ήπιες ποινές.  

2. Φόρος υπεραξίας ακινήτων και μετοχών

– Απαλλάσσονται τα ακίνητα άνω των 25 ετών από τον φόρο υπεραξίας ακινήτων.

–  Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Στην ουσία, δηλαδή, θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας και ο τρόπος υπολογισμού του φόρου να γίνεται πιο σωστά.

– Ο συντελεστής διατηρείται στο 15%.

– Διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. 

– Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

– Όσον αφορά στον φόρο υπεραξίας μετοχών, οι φορείς της αγοράς έχουν προτείνει να αντικατασταθεί με αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών από 0,2% που ανέρχεται σήμερα σε 0,3% ή 0,4%, πρόταση που βλέπει με θετικό μάτι το Μαξίμου.

3. Αγρότες

– Όλοι οι αγρότες, ακόμα κι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ, δεν θα έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία, αλλά μόνο συγκεντρωτικά παραστατικά έσοδα και έξοδα. Με άλλα λόγια, κανένας αγρότης δεν θα τηρεί βιβλία, αντ’ αυτού θα συγκεντρώνει όλα τα παραστατικά (έσοδα – έξοδα) και βάσει αυτών θα προκύπτει το πραγματικό εισόδημα. Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.

– Για τα πέντε πρώτα χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν την συνταξιοδότηση. Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος 27,5% αντί 55%. 

4. Ακατάσχετο μισθών και συντάξεων

–  Αυξάνεται το ακατάσχετο ποσό στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα.

– Διευρύνεται χρονικά η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.

– Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα προχωράει σε κατασχέσεις, όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ. 

5. Συμψηφισμός οφειλών

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 

6. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Αποσυνδέεται η υποβολή της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Το νέο σύστημα θα προβλέπει:

– Η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛ.Τ.Α. θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής». Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ.

– Διατηρείται το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις. Ο υπόχρεος θα πρέπει να να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.


σχετικα αρθρα