Τρεις αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η αμερικανική οικονομία αποκτά δυναμική, παρά την πρόσφατη επιβράδυνσή της λόγω του βαρύτατου χειμώνα, επιτρέποντας στη Fed να εμμείνει στο σχέδιο της για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματός αγοράς ομολόγων. 

Τα σχόλια των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του Σεντ Λούις, του Σαν Φραντσίσκο και της Ατλάντα ανανεώνουν το μήνυμα το οποίο προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Τα πρακτικά, που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως μόνο μία μεγάλη αλλαγή όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να διακόψει τις περαιτέρω σταδιακές μειώσεις αγορών ομολόγων. Ουσιαστικά, πολλά στελέχη της κεντρικής τράπεζας θέλησαν να μεταδώσουν την άποψη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μειώνεται σε προβλέψιμες δόσεις – κατά 10 δισεκ. δολάρια κάθε φορά –, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 28/29 Ιανουαρίου. 

Από τα πρακτικά προκύπτει επίσης ότι τα στελέχη της Fed πλησίασαν στη λήψη απόφασης για την προσαρμογή της παλαιότερης δέσμευσης τους ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα (μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων). Η Fed είχε υποσχεθεί να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για αρκετό διάστημα, ακόμη και μετά τη μείωση της ανεργίας κάτω από το όριο 6,5%, ιδιαίτερα εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%. Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν την αλλαγή αυτής της κατεύθυνσης σύντομα, καθώς το τρέχον ποσοστό ανεργίας 6,6% έχει φθάσει πολύ κοντά στο 6,5%, ενώ δεν φάνηκε κάποια διάθεση μετακίνησης προς τα κάτω του στόχου για την ανεργία. 

Κατά τη συνεδρίαση στις 28/29 Ιανουαρίου, που ήταν η τελευταία του απελθόντος προέδρου Μπεν Μπερνάνκι, η Fed αποφάσισε να προχωρήσει σε μία περαιτέρω μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 65 δισεκ. δολάρια τον μήνα. Οι συμμετέχοντες γενικά «προσδοκούν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με έναν μέτριο ρυθμό στα επόμενα τρίμηνα», αναφέρεται στα πρακτικά, ενώ σε άλλο σημείο τους σημειώνεται: «Αρκετοί συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι, απουσία μιας σημαντικής μεταβολής των οικονομικών προοπτικών, θα πρέπει να είναι καθαρή η προσμονή ότι θα συνεχισθεί η μείωση των αγορών κατά 10 δισεκ. δολάρια σε κάθε συνεδρίαση της Fed". 

Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, η Fed υπό τη νέα πρόεδρό της Τζάνετ Γέλεν στοχεύει να συνεχίσει τη μείωση και τη λήξη του προγράμματος αργότερα στο έτος. Η επόμενη συνεδρίασή της είναι προγραμματισμένη για τις 18/19 Μαρτίου.