Συμφωνία στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της εξαγοράς της σλοβενικής εταιρείας λιανικής πώλησης Mercator από την κροατική βιομηχανία τροφίμων Agrokor επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της σλοβενικής οικονομικής εφημερίδας "Finance".

H συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, αφορά τον συμβιβασμό της Agrokor με τις πιστώτριες τράπεζες της Mercator, σχετικά με την αναδιάρθρωση των δανείων της σλοβενικής εταιρείας.

Οι πηγές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι αυστριακές τράπεζες Erste Group και Raiffeisen International, οι οποίες προέβαλαν τις πιο ισχυρές ενστάσεις καθόλη τη διαπραγμάτευση, συναίνεσαν τελικά στην υλοποίηση της συμφωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο να προχωρήσουν οι τελικές διαδικασίες για την επικύρωσή της.

Η σύμβαση για την εξαγορά ποσοστού 53,12% της Mercator από την Agrokor υπεγράφη στα μέσα του 2013. Αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι η Agrokor θα κατέβαλλε ποσό 120 ευρώ ανά μετοχή. Στη συνέχεια, ο κροατικός όμιλος μείωσε την τιμή στα 80 ευρώ ανά μετοχή, κατόπιν σχετικού αιτήματος των τραπεζών, που αξίωσαν ο νέος ιδιοκτήτης να αποπληρώσει μέρος των χρεών της Mercator και εισφέρει νέα κεφάλαια.