Δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην ισπανική βιομηχανία παραγωγής υδραυλικών εξαρτημάτων "Grupo Industrial Roquet" προκειμένου να στηρίξει το σχέδιό της για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Ρουμανία.

Η μονάδα στο Πλοϊέστι της Ρουμανίας θα είναι η πρώτη που αναπτύσσει ο Όμιλος, εκτός των ισπανικών συνόρων.

Ρουμανία επιλέχθηκε λόγω των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων. Η κατασκευή της μονάδας προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014 και η παραγωγή προβλέπεται να ξεκινήσει το 2015" διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ρουμανική μονάδα της Roquet θα παράγει κυλίνδρους μεγαλύτερης διαμέτρου, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (παραγωγική διαδικασία από την οποία παράγονται άλλα αγαθά), κυριότερα στη γεωργία και τις κατασκευές μηχανημάτων.

"Η EBRD είναι υπερήφανη που υποστηρίζει αυτή την επένδυση, που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη Ρουμανία, ως προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις και μία επιβεβαίωση ότι η χώρα διαθέτει ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Η EBRD είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την επένδυση της Roquet, καθώς αντιπροσωπεύει το είδος της επένδυσης που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας" δήλωσε ο διευθυντής της EBRD για τη Ρουμανία, Τζέιμς Χίσλοπ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Roquet Hydraulics, Τσιπριάνο Γκόμεζ επεσήμανε ότι η επένδυση συνιστά για την εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1950, ένα τεράστιο βήμα στον σχεδιασμό της να αναδειχθεί σταδιακά σε παγκόσμιο "πάικτη". 

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι από τη βιομηχανική βάση, κοντά στο Πλοϊέστι θα επιτύχουμε την επέκταση της γκάμας των προϊόντων μας και την διείσδυσή μας στην αγορά" είπε.

Το δάνειο θα χορηγηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ χρηματοδοτικού εργαλείου της EBRD "Local Enterprise Facility", το οποίο υποστηρίζει επενδύσεις επιχειρήσεων στην Αλβανία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία, καθώς και σε χώρες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο, Τυνησία).

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη Ρουμανία, η EBRD έχει επενδύσει περίπου 6,64 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 356 έργα στη Ρουμανία και κινητοποίησε περισσότερα από 14 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό από άλλες πηγές χρηματοδότησης.