Σε 13 πολεοδομικές ενότητες με μέση πυκνότητα 20 ατόμων ανά εκτάριο και μέσο συντελεστή δόμησης 0,2, οργανώνεται η κοινότητα Καλυβίων Θορικού του δήμου Σαρωνικού, μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης τροποποίησης- αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της κοινότητας, από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν αντίστοιχες αποφάσεις για τους δήμους Βάρης, Νέας Ερυθραίας, Μεγαρέων και Χολαργού.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι με την υπογραφή έκλεισε μία εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2007 και οργανώνεται η εδαφική έκταση της ενότητας Καλυβίων, ενώ καθορίζονται οι χρήσεις γης για το σύνολο της εδαφικής ενότητας για εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

Ειδικότερα, αποδίδονται εκτάσεις περίπου 1.700 στρεμμάτων προς οικιστική ανάπτυξη και κάλυψη των προβλεπομένων αναγκών. Από αυτά, 1.200 στρέμματα προορίζονται για πρώτη κατοικία και 500 για δεύτερη, εγκρίνεται η προς νότο επέκταση της υφιστάμενης βιομηχανικής περιοχής κατά 160 στρέμματα, ενώ προβλέπεται η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, μέσω της επέκτασης δυτικά του οικισμού, σε μία ενότητα 650 στρεμμάτων περί τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.
Επίσης, καθορίζονται χώροι ειδικής προστασίας εκατέρωθεν των ρεμάτων, των αξόνων διέλευσης έργων υποδομής, οργανώνεται και ιεραρχείται το οδικό δίκτυο, ενώ προβλέπονται λελογισμένες εντάξεις στο σχέδιο πόλης και ταυτόχρονα οριοθετούνται οι περιοχές προστασίας και τοπίου.

«Δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν οι περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, επιτρέπεται να ενταχθούν περιοχές με αυθαίρετα, ώστε να οργανωθούν πολεοδομικά με χαμηλούς συντελεστές, χαμηλές πυκνότητες, δημιουργώντας στην ανατολική Αττική περιοχές βιώσιμες και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες» δήλωσε ο κ. Μανιάτης. «Οι επεκτάσεις είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις του ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής, που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή» πρόσθεσε.