Οι χώρες της G20 όρισαν ως στόχο να ενισχύσουν το ρυθμό ανάπτυξης κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες την προσεχή πενταετία και δεσμεύτηκαν οι κεντρικές τους τράπεζες να συνεχίσουν να επικοινωνούν "σαφώς" τη νομισματική τους πολιτική.

Για την αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τη σημερινή τάση, οι χώρες δεσμεύονται να αναπτύξουν φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές πολιτικές, ανακοίνωσαν τα μέλη της G20 στην τελική ανακοίνωσή τους στο τέλος της συνόδου τους στο Σίδνεϊ.

Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να "επικοινωνούν σαφώς" και να παρακολουθούν με προσοχή τις "επιδράσεις" των πολιτικών τους στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα η G20 εξέφρασε τη "βαθιά λύπη" της σήμερα που οι μεταρρυθμίσεις για τις ποσοστώσεις και τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες αποφασίστηκαν το 2010, δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζονται.

"Προτεραιότητά μας παραμένει η επικύρωση των μεταρρυθμίσεων του 2010 και καλούμε τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν πριν από την προσεχή σύνοδό μας τον Απρίλιο", δήλωσαν στην τελική ανακοίνωση.

Η συμφωνία του 2010 προβλέπει διπλασιασμό του αποθεματικού κεφαλαίου (μερίδια) και μια αναδιανομή των μετοχών υπέρ των χωρών με αναδυόμενη οικονομία, ενώ ο θεσμός από την ίδρυσή του τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και τις Ευρώπης. Ωστόσο το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση.

TAGS