current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση11:06

Επιστρέφει η τρόικα – Απολύσεις, φάρμακα, γάλα και φόροι στο τραπέζι

Αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα με τους εκπροσώπους των δανειστών να φτάνουν το βράδυ στην Αθήνα. 

Δημοσίευση 11:06’
αρθρο-newpost

Αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα με τους εκπροσώπους των δανειστών να φτάνουν το βράδυ στην Αθήνα. 

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα με τους εκπροσώπους των δανειστών να φτάνουν το βράδυ στην Αθήνα. 

Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτή την φορά οι συζητήσεις θα φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η χρωστούμενη δόση, παρά το γεγονός ότι τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά είναι αρκετά.

Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όπου και καθόρισαν τη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές και στα αιτήματά τους. 

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

Σίγουρος ότι θα κλείσει η συμφωνία εμφανίστηκε και ο κ. Βενιζέλος αφού όπως εξήγησε είναι «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών». Παράλληλα, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης». 

Αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης οι τροϊκανοί πάντως επιστρέφουν στη χώρα αποφασισμένοι να προχωρήσουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να μην δεχθούν και νέες καθυστερήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες και θα επικεντρωθούν κυρίως στην υλοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ αλλά και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 και κυρίως πώς αυτό θα διανεμηθεί. 

Ειδικότερα θα συζητηθεί το νέο καθεστώς ομαδικών απολύσεων, ο τρόπος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% καθώς επίσης και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων για τους οποίους η πρόταση του οικονομικού επιτελείου δεν έχει ικανοποιήσει την τρόικα. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπου η τρόικα ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοποιών. 

Επίσης, στα καυτά ζητήματα της ατζέντας περιλαμβάνεται και το γάλα το οποίο έχει δημιουργήσει ενδοκυβερνητική κόντρα. Ο ΟΟΣΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, να αποσυνδεθεί ο ορισμός του «φρέσκου» γάλακτος από τη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών, πρόταση που έχει ήδη αποδεχθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αντίθετη σε όποια αλλαγή και στηρίζει τις θέσεις των επαγγελματικών ομάδων που διαφωνούν με τις αλλαγές.

Τέλος, το δημόσιο θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο με τους δανειστές να ζητούν να προχωρήσουν εδώ και τώρα όλες οι απολύσεις και η κινητικότητα καθώς η Αθήνα δεν έχει πιάσει τον στόχο.


σχετικα αρθρα