Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αξιωματούχος αυτός της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 35 δισ. δολάρια (25,4 δισ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.

«Μια σύνοδος δωρητών καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος» να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Βρισκόμαστε επίσης σε επαφές με τους Ιάπωνες, με τους Κινέζους, με τους Καναδούς, με τους Τούρκους και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αίτημα για επείγουσα χρηματοδότηση είχε απευθύνει νωρίτερα ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών Γιούρι Κολόμποφ στο επαύριο των όσων δήλωσε χθές ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της στάσης πληρωμών.

«Η Ουκρανία ολισθαίνει προς τον γκρεμό, βρίσκεται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών», δήλωσε ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, καταγγέλλοντας την διακυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, οι οποίοι «κατέστρεψαν τη χώρα».