Εώς 35 δισ. δολάρια θα χρειαστεί το Κίεβο εντός διετίας

Εώς 35 δισ. δολάρια θα χρειαστεί το Κίεβο εντός διετίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αξιωματούχος αυτός της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 35 δισ. δολάρια (25,4 δισ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.

«Μια σύνοδος δωρητών καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος» να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Βρισκόμαστε επίσης σε επαφές με τους Ιάπωνες, με τους Κινέζους, με τους Καναδούς, με τους Τούρκους και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αίτημα για επείγουσα χρηματοδότηση είχε απευθύνει νωρίτερα ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών Γιούρι Κολόμποφ στο επαύριο των όσων δήλωσε χθές ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της στάσης πληρωμών.

«Η Ουκρανία ολισθαίνει προς τον γκρεμό, βρίσκεται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών», δήλωσε ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, καταγγέλλοντας την διακυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, οι οποίοι «κατέστρεψαν τη χώρα».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο