Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία βελτιώνεται, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της χώρας Ντράγκομιρ Στόινεφ, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας "Edoardo Miroglio", με αφορμή σχεδιαζόμενη επένδυση της επιχείρησης, που θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας.

Υπάρχει μία ώθηση στη βουλγαρική οικονομία, η οποία ήδη κινείται στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα για την απλοποίηση των καθεστώτων αδειοδότησης και εγγραφής (επιχειρήσεων), ενώ σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται στον επενδυτικό νόμο, με στόχο να απλουστευθεί, να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος και να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι για τους επενδυτές.

«Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα πιλοτικά σχέδια για την εισαγωγή της δυαδικής εκπαίδευσης (σύστημα που συνδυάζει την ταυτόχρονη μαθητεία σε μία επιχείρηση και επαγγελματική εκπαίδευση σε επαγγελματική σχολή), ώστε οι μεγάλοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό» πρόσθεσε.

Ο κ.Στόινεφ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ανάπτυξη του κοινοτικού προγράμματος JEREMIE (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις Πολύ Μικρές έως Μεσαίες Επιχειρήσεις), διευκρινίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διέθεσε τεράστιες οικονομικές πηγές στο πρόγραμμα αυτό, αποδεικνύοντας ότι απορροφά πόρους, όμως η προσέγγισή της ήταν εξαιρετικά λανθασμένη, καθώς οι πόροι δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις.

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, περίπου 72% των διαθέσιμων κονδυλίων από το πρόγραμμα JEREMIE, θα διατεθούν για την επιχειρηματικότητα, την εξαγωγική δραστηριότητα και την παραγωγική διαδικασία και το υπόλοιπο 25% στην πράσινη ενέργεια και αποτελεσματική παραγωγή.

Ο κ. Στόινεφ επεσήμανε ότι από τη χρονική στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της Βουλγαρίας από τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, δεν έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στα κονδύλια που διατίθενται μέσω του JEREMIE, καθώς, όπως είπε, έχουν συναφθεί συμβάσεις οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 500 εκατ. λέβα και περίπου 300 εκατ. λέβα έχουν ήδη καταβληθεί στις επιχειρήσεις.