Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας θα πρέπει να συστήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή, η οποία θα σχεδιάσει την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, τονίζεται σε κυβερνητική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που τα υπουργικά συμβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας συνεδριάζουν στο Αμπερντίν, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, με θέμα τον σχεδιασμό του μέλλοντος της βιομηχανίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η έκθεση Γουντ, η πρώτη εκτίμηση της στρατηγικής των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας εδώ και 20 χρόνια, τονίζει επίσης ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να εγκρίνει νέες επενδύσεις εάν οι εταιρείες αποδείξουν ότι εκμεταλλεύονται πλήρως τους πόρους.

"Πιστεύω ότι η βιομηχανία πρέπει να πληρώσει, αλλά σε αντάλλαγμα πρέπει να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συμφωνίες σε ό,τι αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών", δήλωσε ο Σερ Ίαν Γουντ, συγγραφέας της έκθεσης και πρώην πρόεδρος της εταιρείας πετρελαίου Wood Group.

Ο Γουντ συνέστησε ακόμα να εφαρμόσει η ρυθμιστική αρχή τους κανόνες που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να μοιράζονται πιο γρήγορα τα δεδομένα εξερεύνησης.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις τις οποίες θα εφαρμόσει αμέσως.

Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στον τομέα του βρετανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας είναι η ΒΡ, η Statoil και η Shell.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει καλέσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει συγγνώμη για την "κατασπατάληση" των πόρων της Βόρειας Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλέξ Σάλμοντ έχει δηλώσει ότι το "ναι" στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Εντ Ντέιβι απάντησε ότι τα αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας μειώνονται με ταχείς ρυθμούς και η εκμετάλλευσή τους χρειάζεται υποστήριξη μελλοντικά.

Το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.