Η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης αποδείχθηκε ένα επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο, που βοήθησε στη διάσωση θέσεων εργασίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Σλάβκο Λίνιτς, προσθέτοντας ότι επιπρόσθετα απαντήθηκε η κριτική ότι το μοντέλο αυτό είχε επιτρέψει να διαπραχθεί η «απάτη του αιώνα», κριτική που στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι κάποιος πρέπει να ερευνήσει γιατί περίπου 50 δισ. κούνα (περίπου 6,5 δισ. ευρώ) απλήρωτων υποχρεώσεων, δεν είχαν εισπραχθεί πριν το 2012.

«Κανείς δεν είπε τι συνέβη με τα χρήματα των πιστωτών, οι οποίοι κατάφεραν να εισπράξουν περίπου το 10% των απαιτήσεών τους, έπειτα από 15 χρόνια διαδικασιών πτώχευσης» είπε ο κ.Λίνιτς στον κροατικό κρατικό ραδιοσταθμό, απαντώντας στο ερώτημα «ποιος έκλεψε τα χρήματα», που διατύπωσε χθες στην κροατική τηλεόραση ο δικαστής του Εμπορικού Δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, Μίλσαβ Κολάκουσιτς.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, ανεξάρτητα από το αν η αιτία (για την οικονομική τους κατάσταση) είναι η κρίση ή κάποια απάτη, ή χορηγίες στο HDZ (Κροατική Δημοκρατική Ένωση)» ανέφερε ο κ. Λίνιτς.

«Πρόθεση (της κυβέρνησης) ήταν όχι να πάρει εκδίκηση ή να τιμωρήσει τις εταιρείες αυτές, αλλά να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Οι ιδιοκτήτες (των επιχειρήσεων) απώλεσαν την ιδιοκτησία τους, όμως οι θέσεις εργασίας διασώθηκαν με την προπτωχευτική διαδικασία» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από τους μέχρι στιγμής διακανονισμούς έχουν διασφαλισθεί περισσότερες από 22.000 θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το δικαστικό σώμα είναι αρμόδιο να διερευνήσει γιατί απαιτήσεις ύψους 20 εκατ. κούνα στις εν λόγω επιχειρήσεις δεν εισπράχθηκαν, καθώς «η δουλειά της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας».

Ο κ. Λίνιτς διαβεβαίωσε ότι οι διακανονισμοί που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση από την εξαγγελθείσα τροποποίηση του νόμου περί χρηματοοικονομικών πράξεων και προπτωχευτικών διακανονισμών, με βάση τον οποίο τα δικαστήρια θα καθορίζουν τις αξιώσεις. «Οτιδήποτε έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο είναι αναμφισβήτητο και αδιαμφισβήτητο» σημείωσε.