Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ποιος θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται, πλέον, με τη Δύση να «σπρώχνει» το Κίεβο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Ρωσία να εκφράζει ξεκάθαρα τη βούληση να είναι εκείνη που θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της χώρας, έχοντας λόγο στην επόμενη μέρα της πολύπαθης χώρας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την αποπομπή του ρωσόφιλου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Σημειώνεται ότι, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα να χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. «Τώρα περισσότερο από ποτέ ο ουκρανικός λαός χρειάζεται τη συνεχή στήριξη των φίλων του», είπε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ο οποίος εκπροσωπεί την Αριζόνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διαμορφωτές πολιτικής του κόμματός του σε διεθνή θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε, νωρίτερα, ότι είναι απαραίτητο το Ταμείο να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να αρχίσει εκ νέου να παρέχει στήριξη» στο Κίεβο, καθώς εγκαθίσταται εκεί μια «νέα κυβέρνηση» και διαφαίνεται η «πρόθεσή της να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια δημοκρατική υποστήριξη» προς αυτές.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι από τη Βουδαπέστη δήλωσε ότι ένα «τεράστιο ποσό» μακροοικονομικής βοήθειας θα καταστεί διαθέσιμο για την Ουκρανία μόλις συνάψει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Μόσχα «διεκδικεί» το Κίεβο

Η Ρωσία δεν πρόκειται, πάντως, να καταθέσει εύκολα τα όπλα. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι «έτοιμη να παραδοθεί» και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι ότι πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή» τη χορήγηση χρηματοοικονομικής στήριξης, δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ, πρόσθεσε όμως πως «θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιοι είναι οι εταίροι μας;».

Ο Ουλιουκάγεφ έκανε την δήλωση αυτή μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει 3 δισ. δολάρια από το πακέτο των 15 δισ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο.

Προειδοποιεί το IIF

Το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού, εντείνοντας τις πιέσεις

«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση (της οικονομίας της) όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».

Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισεκ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισεκ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίοι ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».