Οι εταιρείες οι οποίες θα κλείνουν εργοστάσια τα οποία θεωρείται ότι είναι ακόμη οικονομικά βιώσιμα στη Γαλλία θα αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα, βάσει ενός σχεδίου νόμου το οποίο υιοθέτησε σήμερα η γαλλική εθνοσυνέλευση.

Ο λεγόμενος «Νόμος Φλοράνζ» πήρε το όνομά του από ένα χαλυβουργείο της ArcelorMittal σε μια πόλη της βόρειας Γαλλίας όπου το επαπειλούμενο κλείσιμο ενός εργοστασίου κατέστη ένα εμβληματικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ ενόψει της αναμέτρησης για την προεδρία του 2012.

Ο νόμος υποχρεώνει τον επικεφαλής οποιασδήποτε επιχείρησης με πάνω από 1.000 εργαζομένους που θέλει να κλείσει μια βιομηχανική μονάδα να αναζητήσει για τουλάχιστον τρεις μήνες έναν δυνητικό αγοραστή της.

Εάν δεν το πράττει, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 28.000 ευρώ ανά απολεσθείσα θέση εργασίας μέχρις του 2% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Το εργοστάσιο της Φλοράνζ έχει στην πραγματικότητα κλείσει, ο νόμος αυτός όμως εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Ολάντ στους εργαζόμενους σε αυτό τότε.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα επικρίθηκε και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, εν μέσω ενός σκληρού διαλόγου σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική των Παρισίων. Οι ενώσεις των εργοδοτών διατείνονται ότι ο νόμος αυτός αντιφάσκει με τη διαβεβαίωση του Ολάντ ότι θα υιοθετούσε μια πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις· ενώ από την πλευρά τους τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι τα άρθρα του δεν είναι επαρκή για να προστατεύσουν τους Γάλλους εργαζόμενους.