Η ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή στρατηγικού εταίρου στην κροατική κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Petrokemija παρουσίασε χθες τους τρεις πιθανούς επενδυτές, οι μη δεσμευτικές προσφορές των οποίων προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της σχετικής διαδικασίας.

Πρόκειται για την αυστριακή Borealis, την τσεχική Agrofert και την ουγγρική Nitrogenmuvek, οι οποίες καλούνται τώρα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 7 Μαρτίου, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δέουσας επιμέλειας (due diligence- εποπτική διαδικασία που περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση των χρηματοοικονομικών στοιχείων μιας επιχείρησης) για την εδρεύουσα στην πόλη Κουτίνα (κεντρική Κροατία) Petrokemija. Η παρουσίαση των εταιρειών που προκρίθηκαν πραγματοποιήθηκε στο κροατικό υπουργείο Οικονομικών, στο Ζάγκρεμπ.

Η κυβέρνηση της Κροατίας έδωσε, στα τέλη Ιουλίου του 2013, εντολή στις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επιλογής στρατηγικού εταίρου για την Petrokemija, με πρόθεση το κράτος να διατηρήσει ποσοστό 25% συν μία μετοχή της εταιρείας.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία λιπασμάτων ολοκλήρωσε δύο κύκλους ανακεφαλαιοποίησης και τα ίδια κεφάλαιά της αυξήθηκαν από περίπου 186 εκατ. κούνα σε 754 εκατ. κούνα (1 ευρω=7,67 κούνα). Μεταξύ των συμμετεχόντων στην αύξηση κεφαλαίου ήταν συνταξιοδοτικά ταμεία, η κρατική υπηρεσία διαχείρισης περιουσίας AUDIO, επενδυτικά κεφάλαια ανοικτού τύπου (open-end) και άλλοι επενδυτές.

Οι τρεις μη δεσμευτικές προσφορές επιλέχθηκαν τον Ιανουαρίου από την ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομίας, Ιβάν Βρντόλιακ.

Στις 10 Φεβρουαρίου η Petrokemija ανακοίνωσε ότι το 2013 τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 2,56 δισ. κούνα και οι δαπάνες της σε 2,89 δισ. κούνα, με τις προ φόρων ζημίες να υπολογίζονται σε 329,4 εκατ. κούνα.