Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους κόμβους στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις δραστηριότητες δικτύων διανομής (logistics) στο πλαίσιο της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, στις Βρυξέλλες.

«Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει ένα από τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη πολύ σύντομα. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι τέτοια, ώστε μπορεί να αναπτυχθεί ο κλάδος των δικτύων διανομών», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να δώσει κίνητρα». Η πλήρης αξιοποίηση της δυναμικής του λιμένος του Πειραιά να γίνει μεγαλύτερη πύλη εισόδου θα απαιτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και μεγαλύτερη αξιοποίηση των σιδηροδρομικών και λιμενικών συνδέσεων στη χώρα, σημείωσε ο υπουργός, ενώ ανάφερε και την ανάγκη να βελτιωθεί το εθνικό οδικό δίκτυο και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ο υπουργός είπε ότι προωθείται νομοθεσία για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον κλάδο των δικτύων διανομής. «Θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους επενδυτές σε δίκτυα διανομής. Θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως απλοποιώντας το πλαίσιο αδειοδότησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που προωθεί την ανάπτυξη του κλάδου), Σωτήρης Τρίχας, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, συμβάλει κατά περίπου 10% έως 12% στο ελληνικό ΑΕΠ και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης. «Επειδή η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα φορτία που δεν έχουν τελικό προορισμό τους την Ελλάδα. Έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία με τον λιμένα του Πειραιά» δήλωσε ο κ. Τρίχας.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι το 11ο μεγαλύτερο της ΕΕ, με βάση την κατάταξη του 2011, του τελευταίου έτους που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). To 2011, προσθέτει το δημοσίευμα, το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 98%, που ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των 20 μεγαλύτερων λιμένων, σύμφωνα με την Eurostat.