current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση15:00

Μπαρόζο: Ένα βήμα πιο κοντά στη χρηματοοικονομική ένωση

«Ο άνεμος της αλλαγής χτυπά και πάλι την πόρτα της Ουκρανίας και η λαϊκή βούληση θα πρέπει να επικρατήσει» τόνισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με την ευκαιρία παρέμβασής του σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

«Ο άνεμος της αλλαγής χτυπά και πάλι την πόρτα της Ουκρανίας και η λαϊκή βούληση θα πρέπει να επικρατήσει» τόνισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με την ευκαιρία παρέμβασής του σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Ο άνεμος της αλλαγής χτυπά και πάλι την πόρτα της Ουκρανίας και η λαϊκή βούληση θα πρέπει να επικρατήσει» τόνισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με την ευκαιρία παρέμβασής του σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μπαρόζο καταδίκασε τις εικόνες βίας και εξέφρασε την ευχή να δημιουργηθούν οι συνθήκες για Δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλύτερες προοπτικές για τη χώρα. Υπογράμμισε δε ότι «μια βιώσιμη λύση για την πολιτική και θεσμική κρίση, θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που λαμβάνει υπόψη της τις τοπικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες της χώρας». Για τον λόγο αυτόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Λαίδη Άστον, που βρίσκεται στο Κίεβο, «συνομιλεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», όπως σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δύο εκθέσεις για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών», που παρουσίασαν οι Επιτροπές Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης θα χρειασθούν χρόνο και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπισθούν» παραδέχθηκε ο κ. Μπαρόζο και σημείωσε: «Η κατάσταση εν γένει βελτιώνεται και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός αυτό».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2014, καθότι «υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και πολιτική βούληση για δράση».

Αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στην πρόοδο που έχει γίνει στην Ευρώπη: «Έχουμε κατά πολύ απομακρυνθεί από τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα και την επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, αλλά τότε αυτό το εργαλείο διαθέταμε, ενώ σήμερα έχουμε σημειώσει πρόοδο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η στρατηγική 2020 ήταν η πυξίδα και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο το εργαλείο για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Αναγνώρισε, όμως, ότι παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς, εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή από όλους τους πολίτες της ΕΕ.

«Έχουν μπει τα θεμέλια για μια γνήσια και βαθειά χρηματοοικονομική ένωση, που θα προστατεύει την ΕΕ σε περίοδο κρίσης (…). Η Ευρώπη ενισχύεται καθώς έχουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη» είπε.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύτιμο» τον ρόλο που έχουν παίξει οι ευρωβουλευτές σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το οποίο αυξάνει τον συντονισμό και οδηγεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς. «Έχουμε καλύψει την ανάγκη για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κενών» είπε και πρόσθεσε ότι «τα ελλείμματα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, ενισχύεται ο ανταγωνισμός, εκσυγχρονίζεται η δημόσια διοίκηση» και «οι νέοι κάτω των 25 ετών λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση» με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μια ετήσια διαδικασία συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». 

Όλα τα κράτη έχουν δεσμευθεί να μετατρέψουν τους στόχους αυτούς σε εθνικούς και κάθε χρόνο η Επιτροπή αξιολογεί τα προγράμματα των οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που καταρτίζουν τα κράτη και διατυπώνονται συστάσεις για τον συντονισμό τους.


σχετικα αρθρα