Η Ρωσία δεν έχει τη νομική υποχρέωση να εκταμιεύσει νέες δόσεις από το δάνειο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο συμφώνησε πέρυσι με την Ουκρανία και υπέγραψε με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εκτίμησε σήμερα ένας Ρώσος υπουργός.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάψει τη συμφωνία για τη χορήγηση του δανείου αυτού προκειμένου να σωθεί η ουκρανική οικονομία. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ρωσία θα αποκτούσε κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρω τα οποία θα εξέδιδε η ουκρανική κυβέρνηση.

Έως σήμερα η Μόσχα έχει εκταμιεύσει 3 δισεκ. δολάρια, σε μια πρώτη δόση, όμως έχει «παγώσει» την εκταμίευση μιας επόμενης, ύψους 2 δισεκ. δολαρίων, αντιδρώντας στη σοβαρή κρίση που συντάραξε την χώρα. Δεδομένων των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της νέας φιλοευρωπαϊκής ηγεσίας στο Κίεβο και της Μόσχας, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα 10 δισεκατ. δολάρια.

«Δεν έχουμε νομικές υποχρεώσεις» σε ό,τι αφορά την εκταμίευση περαιτέρω ποσών, τόνισε ο αναπληρωτής Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρασίγια 24.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων και η σύναψη νέων συμφωνιών. Ποιοι θα είναι οι όροι, το μέλλον θα μας το δείξει» προσέθεσε ο ίδιος. Ο Στόρτσακ επισήμανε ότι δεν θα είναι γνωστό παρά στα μέσα του 2014 εάν η Ουκρανία θα μπορεί να αποφύγει την στάση πληρωμών—όταν θα πρέπει να καταβάλει τις πρώτες δόσεις αποπληρωμής στη Ρωσία.

«Θα το γνωρίζουμε σύντομα εάν υπάρχουν καλές πιθανότητες τα χρήματα αυτά να καταβληθούν. Η πρώτη δόση οφείλεται να καταβληθεί τον Ιούνιο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ετοιμότητα των ουκρανικών αρχών να αποπληρώσουν το δάνειο αυτό θα αποτελέσει ένα «δοκιμασία αποφασιστικής σημασίας» για τις μελλοντικές σχέσεις του Κιέβου με τους πιστωτές του.

«Δεν τους κάναμε δώρο αυτά τα τρία δισεκ. δολάρια» υπογράμμισε ο Στόρτσακ.

Επιπλέον, η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας των αμφιβολιών που διατηρεί η Μόσχα για την νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Είναι πολύ σημαντικό τα πρόσωπα με τα οποία θα διαπραγματευτούμε στο μέλλον να έχουν μία απόλυτη νομιμότητα, να αντιπροσωπεύουν έναν αξιόπιστο εκδότη» κρατικών ομολόγων, υπογράμμισε.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούρι Κολόμποφ, έχει υπολογίσει ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας για μακροοικονομική βοήθεια μπορεί να ανέλθουν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια (25 δισεκατομμύρια ευρώ) ως το τέλος του 2015.