«Ούριος» είναι ο άνεμος πνέει για τον ελληνικό τουρισμό, με τις διεθνείς εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αλματώδη άνοδο στις αφίξεις επισκεπτών.

Για εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2014 στη Γερμανία κάνει λόγο έρευνα της GfK  (Εταιρεία Έρευνας Αγοράς), σύμφωνα με τη Deutsche Welle ενώ για «επιστροφή στην τουριστική ισχύ του παρελθόντος» κάνει λόγο o όμιλος TUI.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του τζίρου των κρατήσεων σε ταξιδιωτικά γραφεία για ελληνικούς προορισμούς το ερχόμενο καλοκαίρι αγγίζει το 52%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, που καταγράφει η πρόσφατη έρευνα της GfK και όπως υπογραμμίζουν οι συντελεστές της έρευνας, το 2014 «η Ελλάδα γιορτάζει ένα κεραυνοβόλο comeback».

Η αύξηση αυτή βελτιώνει τη θέση της Ελλάδας στη λίστα των δημοφιλών προορισμών για τους γερμανούς πελάτες των τουριστικών γραφείων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τώρα την τρίτη θέση πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία, επισημαίνεται.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμα με θέμα τους δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών, παρατηρεί, σύμφωνα με τη DW ότι «μετά από μείωση της ζήτησης ως συνέπεια των πολιτικών ταραχών του 2012, οι κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν θετική πορεία σε όλους τους tour operator».

Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή ώστε «να πρέπει οι τουρίστες να βιαστούν προκειμένου να βρουν κρεβάτι στην Ελλάδα». Και όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου FTI, Ντίτμαρ Γκουντς: «Αυτή η χρονιά δεν θα είναι χρονιά των κρατήσεων τελευταίας στιγμής (late booking) για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη χώρα που θα "γεμίσει"». Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και φέτος η αύξηση του αριθμού των γερμανών τουριστών στα νησιά Ρόδο, Κρήτη και Κω, επισημαίνει ο Μάρκους Λόιτνερ του ομίλου Thomas Cook.

Παράλληλα για νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα το 2014 κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας πως οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη χώρα που ρημάζεται από έξι χρόνια ύφεσης.

 

Επικαλούμενο εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι «οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι τουρίστες που θα περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας φέτος θα είναι 18,5 εκατ., έναντι 17,9 εκατ. το 2013. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ. «Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές και νέες αγορές δείχνουν θετικά, ενθαρρυντικά σημάδια», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.