ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα «γευτούν» οι καταναλωτές τη μείωση τιμής στο φυσικό αέριο

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2014, 07:26 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2014, 07:41
Δεν θα «γευτούν» οι καταναλωτές τη μείωση τιμής στο φυσικό αέριο
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί η διαπραγμάτευση «κορυφής» να έφερε τη μείωση στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου από την Gazprom στο 15%, όμως οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους την έκπτωση να μην σχηματίζει... ζυγό αριθμό. 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Μπορεί η διαπραγμάτευση «κορυφής» να έφερε τη μείωση στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου από την Gazprom στο 15%, όμως οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους την έκπτωση να μην σχηματίζει... ζυγό αριθμό

Προβλέπεται να μην ξεπερνά το 9%- στην καλύτερη περίπτωση-το όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κι αυτό επιτυγχάνεται με ένα «μαθηματικό» τύπο που δεν έχει λογική. 

Η «διαδρομή» του φυσικού αερίου μέχρι τα νοικοκυριά 

Η ΔΕΠΑ αγοράζει φυσικό αέριο από τρεις «δεξαμενές»: το ρωσικό της Gazprom, αλλά και από την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν. Τις ποσότητες αυτές πουλάει κατόπιν στην ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου Α.Ε) η οποία και το διανέμει στις καταναλωτές. 

Από την Gazprom προμηθεύεται η Ελλάδα το 65% της συνολικής ποσότητας. Από εκεί η ΔΕΠΑ θα αγοράσει φθηνά και ακολούθως θα πουλήσει φθηνά στην ΕΠΑ. Ελέγχεται αν θα πουλήσει τόσο φθηνά όσο και αγόρασε. Η ΕΠΑ με τη σειρά της θα ακολουθήσει έναν «μαθηματικό» τύπο για να πουλήσει στους καταναλωτές. 

Πως θα «ροκανιστεί» η έκπτωση 

Όπως λένε στο newpost τα στελέχη του γραφείου τύπου της ΕΠΑ, το γεγονός ότι μόνο το 65% του συνόλου του φυσικού αερίου τελεί υπό έκπτωση, θα «παίξει ρόλο» στην τελική τιμή διάθεσης προς τους καταναλωτές. Εφ όσον προμηθευόμαστε το υπόλοιπο 35% χωρίς έκπτωση, ροκανίζεται και η έκπτωση... αυτή είναι, περίπου, η λογική. 

Εκτός των άλλων, η ΔΕΠΑ -λένε τα ίδια στελέχη- όταν «μεταγγίσει» το αέριο στην ΕΠΑ, δεν θα το κάνει υπολογίζοντας τη μείωση ποσοστιαία... μετρώντας δηλαδή 15%. «Θα μας προμηθεύσουν, λένε, με μια συνολική ποσότητα για την οποία, λένε, θα ζητήσουν ένα συνολικό αντίτιμο. Αυτό το αντίτιμο θα υπολογίσουμε εμείς πόσο μειωμένο είναι σε σχέση με το προηγούμενο και αναλογικά θα μοιράσουμε στους καταναλωτές το κόστος». 

Συμπέρασμα: στην περίπτωση του φυσικού αερίου δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν ούτε τα μαθηματικά ούτε οι τύποι. Μόνο αλχημείες που θα «ροκανίσουν» την πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία έκπτωσης της τιμής στο δρόμο του φυσικού αερίου προς τα σπίτια των πολιτών.