current views are: 1

27 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση10:33

Προβόπουλος: Υγιές και ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα – Ασφαλείς οι καταθέσεις

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του newpost.gr.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του newpost.gr.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του newpost.gr.

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση του κ. Προβόπουλου με την τρόικα, με αντικείμενο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, να κατέληξε σε «ναυάγιο», ωστόσο το σημαντικό είναι ότι έφυγαν από το «τραπέζι» τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία ανέφεραν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times

Ο διοικητής της ΤτΕ, στο πλαίσιο της 81ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, επεσήμανε ότι το τοπίο άλλαξε, προσθέτοντας  ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (περίπου 8 δισ.ευρω) επαρκούν για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη πως η BlackRock στην τρέχουσα άσκηση, αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά, σημείωσε, η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild. Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν, επεσήμανε.

Εκτίμησε όμως ότι και το 2104 οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης (αύξησης των δανείων) θα παραμείνουν για μία σειρά από λόγους περιορισμένες. Πρώτον, διότι οι καθαρές εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές. Δεύτερον, διότι ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις είναι ανάγκη να διατηρείται σε συντηρητικό επίπεδο. Τρίτον, διότι η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση αποθαρρύνει την χορήγηση νέων πιστώσεων. Τέταρτον, διότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει υψηλή.

Παρά ταύτα προέτρεψε τις τράπεζες να αναπροσανατολίσουν την πολιτική τους, ώστε να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.

Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει, δηλαδή, να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία με τρόπο που μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά, αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του, ο κ. Πρόβόπουλος σε άλλο σημείο τόνισε πως το τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό», ενώ εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρότερες σήμερα. Παράλληλα, διεμήνυσε πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και είναι ορατά τα πρώτα οφέλη από την αξιοποίηση των συνεργειών.

«Πρώτη χρονιά ανάκαμψης το 2014»

Ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης, εκτίμησε ο κ. Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση και τονίζοντας πως απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης. Πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να πάμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Απαιτείται  εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης… Απαιτείται η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος, σταθερού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ωστόσο, έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014.

Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεύτερον, αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.


σχετικα αρθρα