Μία τριετούς διάρκειας συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση της Σερβίας, που θα σχηματιστεί μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTS ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λαζάρ Κρστιτς.

Η απερχόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διεξάγει τις σχετικές προετοιμασίες, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να αποφασίσει και να συνάψει τη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είπε, διευκρινίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις ξεκίνησαν χθες και ότι τη Δευτέρα 3 Μαρτίου θα ξεκινήσουν επίσημες συζητήσεις σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS).

Σερβία θα πρέπει να συνάψει μία νέα τριετή συμφωνία με το ΔΝΤ και να δεσμευθεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών στη διάρκεια αυτής της περιόδου" είπε.

"Δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο" προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι πεποίθησή του είναι πως η μελλοντική κυβέρνηση θα δράσει με υπευθυνότητα, καθώς θα κληθεί να υιοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία πιθανότατα θα συμφωνηθούν με το ΔΝΤ, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο ζήτημα του φόρου αλληλεγγύης (τον καταβάλλουν οι απασχολούμενοι στον Δημόσιο τομέα), δεδομένου ότι τα κέρδη στον δημόσιο τομέα είναι τεράστια σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει να μειωθεί.

Περαιτέρω, ο κ. Κρστιτς σημείωσε πως δεδομένου ότι δεν υπάρχει μηχανισμός περιορισμού των μισθών στις δημόσιες επιχειρήσεις, το κράτος θα πρέπει να υιοθετήσει σχετική νομοθεσία για τις περικοπές. Διατύπωσε δε την άποψη ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση της φορολογίας, αλλά υπάρχει περιθώριο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι που είναι εφικτό εφόσον δοθεί μία αποφασιστική μάχη κατά της "γκρίζας" οικονομίας.

"Αυτό απαιτεί νέες συστημικές λύσεις" είπε, διευκρινίζοντας ότι το κράτος θα επιχειρήσει να καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στη παραοικονομία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση, σημείωσε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη μείωση του δημοσίου τομέα, όμως όχι μέσα από απολύσεις. Τον Ιανουάριο, όπως διευκρίνισε, ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 4000 άτομα, χωρίς καμία απόλυση. Πρόσθεσε δε, ότι με τον ρυθμό αυτό ο αριθμός των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 100.000 άτομα σε διάστημα δύο ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να καταβάλει φέτος τόκους 4 δισ. ευρώ για το εξωτερικό της χρέος, ωστόσο τα κονδύλια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση άλλων υποχρεώσεων. Ένας ευνοϊκός δανεισμός από τη Ρωσία στο σερβικό προϋπολογισμό, που έχει ήδη συμφωνηθεί, εξαρτάται από τη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ και ως εκ τούτου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Ταμείου, εξήγησε.