Τη διαμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς και την αναμόρφωση της διαδικασίας είσπραξης του φόρου με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία στον ΦΠΑ» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.

Ο κ. Μίχαλος ζήτησε επιτάχυνση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, μέτρο, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει σημαντικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία τιμολόγησης.

«Αντίστοιχα, χρειάζονται κίνητρα, τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τους καταναλωτές, με στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου που το κράτος χάνει κάθε χρόνο 10 δισ. από ανείσπρακτο ΦΠΑ, είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης μετρητών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και όχι με προχειρότητες και ημίμετρα, όπως η φοροκάρτα, η συλλογή αποδείξεων» τόνισε.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ για το φορολογικό σύστημα περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος σε επίπεδα που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και για την επανεπένδυση κερδών από τις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, χωρίς ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα με ανταγωνιστικούς συντελεστές, μικρό διαχειριστικό κόστος και συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας» ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

«Στην Ελλάδα, παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, η πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη τα τελευταία χρόνια. Υπό την πίεση της επίτευξης βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, είδαμε να υιοθετείται μία καθαρά εισπρακτική λογική, από την οποία απουσίασε, έως τώρα, η αναπτυξιακή διάσταση και στόχευση» κατέληξε.