Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Δύο εβδομάδες έμειναν για να αρχίσει η υποβολή δηλώσεων από τους εκατομμύρια φορολογούμενους και οι αλλαγές που περιλαμβάνει η φετινή δήλωση εισοδήματος έχουν δημιουργήσει αλαλούμ αφού εάν δεν προσεχθούν κρύβουν παγίδες και πρόσθετους φόρους.

Η σημαντικότερη αλλαγή - παγίδα είναι ότι φέτος στη φορολογική δήλωση έχουν «εξαφανιστεί» οι κωδικοί τους οποίους συμπλήρωναν όσοι είχαν τόκους στεγαστικού δανείου, ενοίκιο κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, φροντιστήρια παιδιών, ασφάλιστρα ζωής κτλ. και απολάμβαναν έκπτωση φόρου.

Οι φοραπαλλαγές που έχουν παραμείνει είναι ελάχιστες και οι περισσότερες από αυτές δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. Οι μόνες που παρέμειναν είναι τα ιατρικά έξοδα και το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον.

Επίσης όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετα θα πρέπει να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να συνυπολογισθούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα τεκμήρια διαβίωσης (στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετρείται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι). 

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένους κωδικούς για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια. Επίσης φέτος θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ποσά από όσους φορολογούμενους το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο.

Σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων στις τράπεζες επί των οποίων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Η νέα φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και αποδείξεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Ωστόσο και εδώ το τοπίο είναι θολό αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες αποδείξεις θα μετρούν.

Για φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 10% των εισοδημάτων τους αντί του 25% που ήταν πέρυσι, για να μπορέσουν να έχουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ και παράλληλα να γλιτώσουν τον επιπλέον φόρο.

'Ετσι για παράδειγμα, κάποιος που έχει εισόδημα 10.000, θα χρειαστεί αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Αν όμως δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό που του αναλογεί, θα του επιβληθεί φόρος ίσος με το 22% του ποσού που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα κάθε απόδειξη θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας της, εκτός αυτών σούπερ μάρκετ και των βενζινάδικων οι οποίες θα μετρούν από φέτος στο 50% της αξίας τους.

Παράλληλα δεν αναγνωρίζονται από την εφορία:

-δαπάνες για τις οποίες προσφέρεται απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές)

-δαπάνες που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού)

-διόδια

-λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας.

-πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικές συγκοινωνίες, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.)