Η Βουλγαρία υπολογίζει και στην Ελλάδα για την τροφοδότησή της με φυσικό αέριο σε περίπτωση νέας "κρίσης αερίου", παρόμοιας με εκείνη του 2009, όταν οι εμπορικές διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν ως συνέπεια να διακοπεί η ροή του ρωσικού μεθανίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη- και όχι μόνο. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση ο κίνδυνος μιας τέτοιας προοπτικής εκτιμάται ως σχετικά μικρός.

Τα παραπάνω ανέφερε, σήμερα, στη Βουλή της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Μια τέτοια απειλή θεωρείται -προς το παρόν- σχετικά μικρή, σύμφωνα με τον κ. Ορεσάρσκι, επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για εμπορική διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αφού η Ουκρανία συνεχίζει να πληρώνει τακτικά το αέριο, τα χρέη της είναι σχετικά μικρά, ενώ όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ρωσική δημόσια επιχείρηση "Γκάζπρομ" έχουν προσφέρει δάνειο, προκειμένου η ουκρανική πλευρά να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της έως την οικονομική σταθεροποίησή της.

Πάντως, σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην ομαλή παράδοση του αερίου, η Βουλγαρία είναι σε θέση να αντέξει μέχρι δύο μήνες με τα αποθέματα συμπιεσμένου αερίου στην υπόγεια αποθήκη "Τσίρεν". Ενώ υπολογίζει και σε αγορές φυσικού αερίου από την Ελλάδα, διαμέσου της "αντίστροφης ροής" του αερίου από τον αγωγό, μέσω του οποίου τώρα το φυσικό αέριο της Ρωσίας φτάνει στην Ελλάδα, διασχίζοντας τράνζιτ την επικράτεια (και) της Βουλγαρίας. Παρόλο που "το αέριο αυτό θα κοστίζει λίγο παραπάνω, όπως είναι φυσικό" όπως ανέφερε ο κ. Ορεσάρσκι.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, σε απάντηση διευκρινιστικής ερώτησης του βουλευτή του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία και πρώην υφυπουργού Ενέργειας Γιάβορ Κουιουμτζίεφ, ότι η κυβέρνηση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της κατασκευής του διαμετακομιστή αγωγού που θα συνδέσει τα δίκτυα αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως και τα ανάλογα έργα με άλλες γειτονικές χώρες. Έργα, τα οποία η Βουλγαρία εκτιμά ως ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών τροφοδότησης της χώρας με ενεργειακούς πόρους, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, ο κ. Ορεσάρσκι υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Σόφια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βούλγαρων, που ζουν στην Ουκρανία.

Η ισότιμη αντιμετώπιση, χωρίς καμία διάκριση, των 250.000 πολιτών της Ουκρανίας με βουλγαρικές ρίζες ήταν ανάμεσα στα κεντρικά θέματα, τα οποία έθεσε στις νέες αρχές στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν κατά τη διήμερη επίσκεψη εργασίας του στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο κ. Ορεσάρσκι, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση, ότι οι νέοι ιθύνοντες στο Κίεβο "κατάλαβαν το λάθος τους και επιχειρούν να το διορθώσουν". Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφερόταν στη δέσμευση της ουκρανικής πλευράς να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να εγγυηθεί την ελεύθερη χρήση των γλωσσών των Βούλγαρων και των άλλων μειονοτήτων που ζουν στη χώρα, όπως ενημέρωσαν Ουκρανοί αρμόδιοι τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ με αφορμή την ακύρωση του νόμου περί της προστασίας των "περιφερειακών γλωσσών" από τη νέα εξουσία στο Κίεβο. Μια ακύρωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βουλγαρίας, όπως και άλλων χωρών με μεγάλες μειονότητες στην Ουκρανία.