Η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία, δεν αγγίζει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και γενικά τις βιομηχανίες που έχουν τιμολόγια μέσης τάσης, με παρόμοια χαρακτηριστικά και καταναλώσεις με αυτών της υψηλής τάσης.

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) Ελευθέριος Κούρταλης σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη και τον υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου. 

Η μείωση των τιμολογίων που αποφασίστηκε σε ποσοστό 25-35% αφορά, σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, επιλεκτικά μόνο ορισμένους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας που απασχολούν μερικές εκατοντάδες εργαζομένους και είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση. 

Η εξαγγελθείσα απόφαση και οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ για το κόστος ενέργειας στη μέση τάση, δυστυχώς, ελάχιστα βελτιώνει το ενεργειακό κόστος για το 80% της ελληνικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση και της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, όπως τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ. 

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται: «Είναι γνωστό ότι μόνο η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία πρέπει να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την οικονομική κρίση, και με τις πρακτικές αυτές το κράτος και η ΔEH φροντίζουν να οδηγήσουν στην περαιτέρω αποβιομηχάνιση της χώρας. Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την απώλεια των 20.000 θέσεων εργασίας των τελευταίων ετών, που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να χάνονται από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, και έσπευσε να αντιδράσει θετικά μόνο για κάποιες συγκεκριμένες βιομηχανίες, οι οποίες συγκριτικά με τον εργατοβόρο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας απασχολούν πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων». 

Ο ΣΕΒΚ περιμένει, όπως τονίζεται στην επιστολή, άμεσα από το κράτος να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στη ΔEH για την εξίσωση τόσο του ανταγωνιστικού σκέλους, όσο και των ρυθμιστικών χρεώσεων της μέσης τάσης με εκείνη της υψηλής.

TAGS