Υπερβολικές και χωρίς προοπτική επαλήθευσης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Λαζάρ Κρστιτς τις εκτιμήσεις, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε περίπτωση που αποτύχει να εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Κρσιτς επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που όπως είπε είναι ένας από τους στόχους για την οικονομική ανάκαμψη. «Θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2017» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα "Blic".

Ερωτηθείς πώς μπορεί να υλοποιηθεί η εξοικονόμηση των χρημάτων, δεδομένου ότι το έλλειμμα της Σερβίας στο τέλος του 2014 αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 8% του ΑΕΠ, απάντησε ότι υπάρχει σχεδιασμός για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και θα φέρουν αποτέλεσμα από τους πρώτους έξι μήνες, μετά τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης, που θα αναδειχθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 16ης Μαρτίου.

«Τα χρήματα αυτά θα εξασφαλιστούν κυρίως μέσω μιας επιθετικής καταστολής της παραοικονομίας, καθώς και μέσω της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα» επεσήμανε.

Σχετικά με τον φόρο αλληλεγγύης, ο κ. Κρστιτς είπε ότι επιβάλλεται σε όλους τους μισθούς του δημόσιου τομέα που ξεπερνούν τα 60.000 δηνάρια (517,25 ευρώ), ενώ σημείωσε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων κανονικά. «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και αυτό ισχύει για τους εργοδότες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα» τόνισε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ο κ. Κρστιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολλές οι τράπεζες, οι οποίες ανήκουν στο κράτος. «Έχουμε 6-7 κρατικές τράπεζες. Σύντομα θα καταλήξουμε σε μία στρατηγική για το τι θα κάνουμε με τις κρατικές τράπεζες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε τόσες τράπεζες που να ανήκουν στο κράτος» είπε χαρακτηριστικά.